Un tablou de Pablo Picasso, „Femme au beret et a la robe quadrillee (Marie-Therese Walter)”, evaluat la 50 de milioane de dolari, va fi scos la licitație pe 28 februarie, la casa Sotheby’s din Londra, transmite AFP.

Opera de artă a fost expusă marți la o galerie din Hong Kong, unde va rămâne până vineri. Tabloul va mai fi expus la Taipei, New York și Londra, unde va fi scos la vânzare la Licitația de artă modernă și impresionistă organizată de casa Sotheby’s.

Pictura este o descriere colorată și unghiulară a iubitei franceze a lui Picasso. Walter a fost amanta și muza lui Picasso, iar relația lor a început pe când ea avea 17 ani. Femeia s-a sinucis în 1977, la patru ani după moartea pictorului.

Picasso a realizat acest portret la câteva luni după capodopera „Guernica”, în 1937, în timp ce în Spania era război civil.

Portretul explorează relația sa cu Walter, în timp ce pictorul deja începuse o aventură cu artista franceză Dora Maar, potrivit Sotheby’s.

Trăsăturile Dorei Maar au fost subiectul unui alt tablou devenit celebru, mult mai sumbru, realizat în același an, „The Weeping Woman”.

O serie de 100 de gravuri create de Picasso, ce prezintă obsesiile sale erotice, dar și conflictele politice din anii 1930, a fost vândută pentru 1,9 milioane de euro la o licitație organizată la Paris în noiembrie 2017.

Picasso deținea recordul pentru cel mai scump tablou cumpărat la o licitație – „The Women of Algiers (Version 0)”, vândut pentru 179,4 milioane de dolari la casa Christie’s din New York, în 2015.

Însă, în noiembrie 2017, recordul a fost doborât de tabloul „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, care a fost vândut la licitație, la New York, pentru 450,3 milioane de euro.