Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri seara, că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a ”rostit cuvinte de calde”, exprimându-și disponibilitatea pentru a se întâlni cu oficiali europeni şi a discuta în detaliu despre legile Justiției.

”Sunt o serie de cuvinte (în declaraţia preşedintelui Comisiei Europene) extrem de calde rostite de Juncker, care este un prieten al României. Ţin enorm de mult la prietenia lui Juncker şi la ataşamentul şi disponibilitatea pe care le-a arătat totdeauna faţă de ţara noastră. Va trebui să văd textul original pentru a-mi putea face o părere. Am toată disponibilitatea pentru a întâlni oficiali europeni şi aş prefera ca cei care vin să fie şi avizaţi pe aceste subiecte şi să discutăm în detaliu”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la România TV.

El s-a declarat preocupat şi îngrijorat de ”percepţia neconformă realităţii” creată la nivelul Comisiei Europene şi al Parlamentului European faţă de aceste legi.

”Şi eu sunt preocupat de percepţia care s-a creat la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul Parlamentului. Şi eu sunt mai mult decât preocupat, sunt chiar îngrijorat, pentru că este o percepţie care nu e conformă cu realitatea. De aceea, cred că numai printr-un dialog direct vom putea să lămurim lucrurile şi să ridicăm aceste preocupări”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Comisiei Europene a afirmat miercuri că așteaptă deciziile Curții Constituționale pe marginea legilor justiției și „dacă totul merge bine să ne gândim la Schengen”, afirmând că românii nu trebuie tratați ca cetățeni de mâna a doua.