Ankara a amenințat din nou că va extinde operațiunea sa antikurdă în Siria până la orașul Manbij și chiar la est de Eufrat, adăugând că militarii americani din zonă riscă să devină ținte dacă poartă „uniforma teroriștilor”, informează site-ul postului France 24.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene și terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pe de altă parte, Washingtonul a considerat miliţiile kurde din Siria drept un element cheie în lupta împotriva militanţilor rețelei teroriste Stat Islamic.

Pe lângă enclava Afrin, YPG controlează și orașul strategic Manbij și un teritoriu întins la est de Eufrat, la sud de frontiera cu Turcia.

„Dacă (YPG) nu se va retrage din Manbij, atunci vom merge la Manbij, vom merge la est de Eufrat”, a declarat vicepremierul Bekir Bozdag pentru postul CNN-Turk.

Bozdag a subliniat că Turcia nu dorește o confruntare cu trupele SUA, dar a declarat că soldații americani riscă să fie prinși în confruntări dacă poartă uniforme ale organizației kurde YPG.

Oficialul turc probabil s-a referit la imagini difuzate în trecut cu militari americani în nordul Siriei purtând insigne ale YPG.

„Dar SUA trebuie să fie conștiente de sensibilitățile Turciei. Dacă militarii americani poartă uniforme teroriste sau se află printre teroriști în cazul unui atac împotriva armatei, atunci nu va mai exista șansa de a face o distincție”, a explicat vicepremierul de la Ankara.

„Dacă vor veni împotriva noastră într-o asemenea uniformă, îi vom vedea ca … teroriști”, a completat Bozdag.