Cifrele de afaceri – vânzările – din comerțul cu amănuntul, indicator care arată consumul populației, au crescut în medie cu peste 10%, iar în comerțul online creșterea a fost de peste 30% în anul 2017 față de 2016, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în anul 2017, comparativ cu anul 2016, a înregistrat o creştere cu 10,7% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+13,2%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,8%)”, se arată într-un comunicat al INS.

Detalierea pe domenii arată că vânzările online au crescut cu 30,6%, vânzările din farmacii au avansat cu 0,5%, cele de mobilă cu 12,7%, iar cele de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte cu 22%.

În luna decembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,3% datorită creşterilor comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,5%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+4,2%). Scăderi au înregistrat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,2%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, în luna decembrie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, a înregistrat o creştere cu 13,4% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,5%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+14,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,3%).

În terminologia INS, cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.