Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, urmează să efectueze un turneu în regiunea Balcanilor, în contextul eforturilor de contracarare a influenţei Rusiei şi Chinei, afirmă surse comunitare citate de publicaţia EUObserver.

În cadrul turneului programat în perioada 26 februarie – 1 martie, Jean-Claude Juncker se va deplasa în Serbia, Muntenegru, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Albania şi Bulgaria, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Jean-Claude Juncker a decis efectuarea acestui turneu pentru că „zona Balcanilor de Vest este foarte importantă din punct de vedere strategic, urmând să devină parte a UE mai devreme ori mai târziu”, a explicat un funcţionar european, sub protecţia anonimatului.

„Influenţa geopolitică a Rusiei, Chinei şi Turciei creşte în această zonă, astfel că este foarte important ca influenţa UE să fie menţinută şi să fie predominantă”, a precizat funcţionarul citat.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene tocmai au semnalat că Muntenegru şi Serbia ar putea adera la Uniunea Europeană până în 2025.

Un oficial UE de rang înalt a explicat că această dată este o „perspectivă, nu un termen”. „Procesul de admitere va rămâne pe baza meritelor; dacă sunt întrunite condiţiile, anul 2025 poate fi o dată realistă pentru aderare”, a subliniat oficialul citat.