O echipă de IT-ști clujeni a lansat, luni, prima aplicație din Europa pentru telefonul mobil în care utilizatorii postează în timp real informații despre starea pârtiilor, calitatea zăpezii, timpul de așteptare la instalațiile pe cablu sau starea vremii, transmite corespondentul TENEWS.

Managerul de proiect Sergiu Şuteu a declarat, luni, că aplicația conține o hartă interactivă și o listă alfabetică a celor aproape 50 de domenii de schi și pârtii din România, numărul pârtiilor, lungimea și dificultatea acestora.

”Am lansat, luni, aplicația open source Onpiste pentru telefonul mobil, prima din România și din Europa pentru domeniile de schi, în care utilizatorii postează în timp real informații despre starea pârtiilor, calitatea zăpezii, timpul de așteptare la instalațiile pe cablu sau starea vremii. Astfel, în aplicație apar informații despre zăpada de pe pârtie, dacă este bătută, înghețată, apoasă sau prezintă petice de pământ, despre starea vremii, dacă e ger, soare, viscol, timpul de așteptare la instalațiile pe cablu, în minute, cum este drumul până la pista de schi – aglomerat, acoperit cu zăpadă sau curățat. De asemenea, aplicația conține o hartă interactivă și o listă alfabetică a celor aproape 50 de domenii de schii și pârtii din România, numărul pârtiilor, lungimea și dificultatea acestora, prețurile skipass-urilor. Este un fel de aplicație Waze, folosită de șoferi, dar care este utilizată de comunitatea de schiori”, a spus Şuteu.

Potrivit acestuia, dezvoltarea aplicației s-a realizat în parteneriat cu singura revistă online de schi din România, Skipass Magazine, a durat peste patru luni, aceasta putând fi descărcată gratuit din sistemele de operare IOS și Android.

“În perioada următoare aplicația va fi îmbunătăţită şi va permite utilizatorilor să completeze informațiile cu fotografii realizate pe pârtiile de schi, review-uri video sau chat, dar oferă și un calendar al evenimentelor – serbări ale zăpezii, concursuri sportive, concerte programate în perioada sezonului de schi în România”, a mai spus IT-ul clujean.

Mihai Orban, instructor de schi şi snowboard, cu o experienţă de peste 20 de ani, a declarat, la rândul său, că aplicaţia este foarte utilă deoarece oferă informaţii proaspete despre starea pârtiilor de schi.

„Te ajută dacă vrei să mergi într-un weekend la schi şi nu ştii cum e pârtia, cum e vremea, cum e drumul până acolo. Deschizi aplicaţia Onpiste şi ai toate informaţiile la îndemână. Dacă nu sunt condiţii pe pârtia de la Băişoara, de exemplu, şi vezi în aplicaţie că se schiază bine la Cavnic, mergi acolo. Este o aplicaţie grozavă”, a subliniat Orban.

Dezvoltatorii IT clujeni intenționează să extindă, în perioada următoare, aplicația și cu pârtii din Europa, în special pentru cele care sunt frecventate de schiorii români, dar şi cu serviciile adiacente oferite, cum ar fi închirieri schiuri, cazare, restaurante. De asemenea, în viitor, aplicaţia va permite şi apelarea directă a Salvamont-ului în caz de necesitate.