Compania SpaceX a lansat, marți seara, cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, la bordul căreia s-a aflat automobilul directorului companiei Elon Musk, relatează The Associated Press.

Racheta a fost lansată de la centrul spațial Kennedy din Florida, la 22.45 (ora României). Falcon Heavy are o putere de tracțiune de 2.500 de tone, echivalentul a 18 avioane Boeing 747. Operațiunea de lansare s-a desfășurat fără probleme, iar dacă va reuși să treacă de toate fazele programate, Falcon Heavy ar putea ajunge pe o orbită aflată la aceeași distanță de Soare ca planeta Marte.

Conform companiei SpaceX, racheta Falcon Heavy are o înălţime de 70 de metri, a fost creată în cadrul planurilor pentru o viitoare misiune pe Marte și este capabilă să ridice în aer o încărcătură de două ori mai mare decât a celei mai mari rachete operaţionale în prezent. Adică ar putea ridica circa 64 de tone, o greutate mai mare decât a unui avion 737 încărcat cu pasageri, personal, bagaje şi combustibil.

Propulsată de 27 de motoare, racheta Falcon Heavy este concepută să trimită sateliţi pe orbită, pe Lună sau chiar pe Marte.

Elon Musk a confirmat oficial că la bordul navei s-a aflat automobilul său Tesla, ce va fi amplasat pe orbita lui Marte, la 225 de milioane de de kilometri de Pământ. Racheta lansată marţi reprezintă un pas important pentru SpaceX, compania privată care a dezvoltat propulsoare reutilizabile pentru rachete astfel încât zborurile spaţiale să fie mai accesibile şi să faciliteze drumul primilor oameni către Marte.

În 2017, reprezentanți ai companiei SpaceX au precizat că racheta Falcon Heavy este capabilă să trimită echipaj uman pe Marte.