Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să-și retragă trupele din orașul sirian Manbij, reiterând că Ankara va elibera orașul de milițiile kurde și acuzând Washingtonul că are planuri împotriva Turciei, Iranului ori Rusiei, potrivit site-ului cotidianului Daily Sabah.

În cadrul unui discurs în fața grupului parlamentar al formațiunii de guvernământ Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), Erdogan a afirmat că SUA nu și-au respectat promisiunile privind Siria.

„(SUA) ne-au spus că vor părăsi Manbij, de ce încă mai sunt acolo?”, a declarat liderul turc, adăugând că Washingtonul a plasat gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în acest zonă.

Ankara afirmă că gruparea siriană YPG este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată drept organizație teroristă de Turcia, SUA și UE. Pe de altă parte, Washingtonul a considerat miliţiile kurde din Siria drept un element cheie în lupta împotriva militanţilor rețelei teroriste Stat Islamic.

„De ce SUA continuă să trimită arme în nordul Siriei chiar și după ce Daesh (Stat Islamic, n.red.) a fost eliminat? De ce mai sunteți acolo, de ce aceste (arme) continuă să fie livrate? Aveți planuri împotriva Turciei, Iranului ori poate Rusiei”, a completat Recep Erdogan.

Recent, un oficial de la Ankara a amenințat că va extinde operațiunea sa antikurdă în Siria până în orașul Manbij și chiar la est de Eufrat, adăugând că militarii americani din zonă riscă să devină ținte dacă poartă „uniforma teroriștilor”.