PNL a declarat, marți, că ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost prinsă în propriile minciuni și că în administrația publică centrală peste 40.000 vor avea salariile scăzute, liberalii prezentând o corepondență între ANAF și Ministerul Muncii în acest sens.

”Am văzut un ministru absolut disperat (…) Spunea că în mediul privat vom avea creşteri cu 17% ale salariilor. Doamna ministru este prinsă în propriile minciuni şi de fapt, prin ceea ce a declarat, a indus o cangrenă în sistemul de salarizare din România”, a declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a afirmat că Lia Olguţa Vasilescu a mințit spunând că au fost majorate pensiile cu 20%.

”Statistica Casei Naţionale de Pensii arată că pentru anul 2017 pensiile au fost majorate cu 10% în medie şi nu s-a efectuat indexarea pensiilor începând din luna ianuarie a acestui an, conform legii pensiilor, cu aproximativ 8%”, a spus Dancă.

Ionel Dancă a afirmat că jumătate din contractele din mediul privat sunt expuse riscului de a avea salariile scăzute pentru că nu au acte adiţionale care să prevadă majorarea salariului brut, astfel încât să compenseze transferul contribuţiilor.

”2 milioane de români din mediul privat, în acest moment, sunt în plată fără acte adiţionale de majorare a salariului brut ceea ce înseamnă că pot avea scăderi de salarii în luna februarie. Unde este majorarea salariilor de 25% promise de la 1 ianuarie 2018?”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL, reamintind că liberalii vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului Muncii.

PNL a publicat pe pagina de Facebook și o corespondență între Ministerul Muncii și ANAF pentru a-și susține argumentele.

”Este o corespondență între Ministerul Muncii și ANAF din care reiese negru pe alb minciuna majorării salariilor cu 25%, promisă prin legea salarizării în sectorul public și scăderea salariilor ca urmare a transferului de contribuții sociale. În acest document sunt câteva precizări importante, cea care duce efectiv la scăderea salariilor pentru unii angajați din sectorul public se referă la faptul că salariile prevăzute în Legea 153 din sistemul public care, ca urmare a majorării cu 25%, vor depăși nivelul maxim prevăzut în grilă vor rămâne la nivelul prevăzut, cu alte cuvinte nu se va aplica majorarea de 25%”, a spus Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că dacă unor salariați nu li se aplică majorarea cu 25%, începând cu luna ianuarie 2018, prin transferul contribuțiilor, salariile acestora scad cu până la 22-24%.

”(…) În acest document se spune că în cazul în care scad salariile, ordonatorii principali de credite au opțiunea acordării unor prime. (…) Ei admit într-un document oficial că salariile vor scădea cu până la 4.000 de lei. Doamna Olguța Vasilescu insistă să ne spună că este vorba despre bugetari de lux. Nu”, a adăugat Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că nivelul administrației publice centrale sunt peste 40.000 de oameni, ”care, conform acestei adrese, urmează să suporte efectele de reducere a salariilor, ca urmare a transferului de contribuții sociale și a aplicării legii salarizării”.