Un sistem solar din galaxia noastră, Trappist-1, include șapte planete telurice care par a conține apă și sunt potențial locuibile, se arată într-un studiu publicat luni, citat de AFP.

Descoperirea sistemului solar format din cele șapte planete, care orbitează o stea roșie pitică, „ultrarece”, situat la aproximativ 39 de ani lumină de Terra, a fost anunțată în urmă cu un an.

Deși nu se cunosc multe informații despre suprafețele și atmosferele planetelor, noile măsurători nu exclud posibilitatea ca acestea să găzduiască chiar și forme de viață rudimentare, spun autorii noului studiu, publicat în Nature Astronomy și în Astronomy and Astrophysics.

„Până acum, nu avem niciun indiciu care să ne arate că nu sunt locuibile”, a spus astronomul Amaury Triaud, de la Universitatea din Birmingham, coautor al studiului.

Toate cele șapte planete sunt majoritar telurice, conținând până la 5% apă, despre care cercetătorii cred că ar fi sub formă gazoasă sau înghețată ori captată în roci.

Pe Pământ, oceanele formează aproximativ 0,02% din masa planetei.

În ceea ce privește probabilitatea ca aceste planete să găzduiască forme de viață organică, Triaud a declarat: „Nu putem confirma în acest stadiu, pentru că sunt foarte diferite de singura planetă despre care știm că găzduiește viață – Pământul”. „Dar au caracteristici care se potrivesc și sunt, până în acest moment, cel mai bun loc din afara sistemului nostru solar pentru a căuta viață”, a mai spus Triaud.

Prezența apei în formă lichidă este considerată de specialiști esențială pentru existența unor forme de viață.

Pentru a afla mai multe informații despre acest sistem solar, cercetătorii au folosit telescopul spațial Hubble, studiind atmosferele planetelor în timp ce acestea treceau prin fața stelei lor.

Toate cele șapte planete sunt considerate potențial locuibile, dar șansele cele mai mari de a găsi apă în stare lichidă sunt în zona temperată „Goldilocks”, unde se află a treia și a patra planetă de la steaua lor.

Comparativ cu sistemul nostru solar, Trappist-1 este mult mai mic. Cu orbite care variază de la 1,5 la 12 zile, planetele Trappist-1 ar putea încăpea pe distanța dintre Soarele nostru și prima planetă din sistem, Mercur.

Masa stelei Trappist-1 înseamnă mai puțin de 10% din cea a Soarelui nostru, acest astru fiind și mult mai rece, ceea ce explică motivul pentru care cele șapte planete pot orbita atât de aproape de el.