Premierul Marii Britanii, Theresa May, a promis miercuri seară că va avea o poziţie „solidă” în negocierile cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, respingând avertismentele Bruxellesului, informează site-ul agenţiei Reuters.

Întrebată de jurnalişti despre comentariile unui deputat privind „ameninţările lansate de UE”, Theresa May a răspuns: „Pot asigura că vom avea o abordare solidă în argumentaţia noastră”.

„După cum am spus de la început, vom auzi tot felul de lucruri spuse despre poziţiile asumate. Ceea ce contează sunt poziţiile asumate în negocieri”, a spus Theresa May.

Uniunea Europeană pregăteşte un plan prin care să sancţioneze Marea Britanie în etapa de tranziţie post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pieţei comunitare dacă Londra nu respectă condiţiile stabilite, arată un proiect de document UE. Proiectul de document, care are cinci pagini şi a fost elaborat de Comisia Europeană, stabileşte modalităţile prin care Uniunea Europeană intenţionează să oblige Marea Britanie să respecte reglementările comunitare în tranziţia post-Brexit fără însă a participa la procesul decizional european. Guvernul Theresa May a semnalat deja că vrea o etapă de tranziţie în relaţia cu Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, programată în martie 2019. Confirmând temerile apărute la Bruxelles că Londra ar putea încălca reglementările europene în tranziţia post-Brexit, Comisia Europeană propune introducerea unor clauze care să permită reacţii imediate în cazul apariţiei neînţelegerilor bilaterale.

Guvernul Theresa May a transmis că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit. În acest context, Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May şi cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relaţie bilaterală după 29 martie 2019. „Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală şi în afara pieţei unice, barierele comerciale pentru bunuri şi servicii sunt inevitabile”, a declarat Michel Barnier. „A venit vremea” ca Marea Britanie „să facă o alegere. Avem nevoie de claritate şi în legătură cu propunerile Marii Britanii privind viitorul parteneriat”, a subliniat Barnier. În replică, Marea Britanie a transmis că analizează două posibile forme de relaţii vamale cu Uniunea Europeană post-Brexit – un parteneriat vamal ori unui acord vamal facil.

Bruxellesul a avertizat în mod repetat Guvernul de la Londra că nu va putea menţine accesul la piaţa comunitară post-Brexit dacă nu va contribui la bugetul UE şi nu va accepta libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor, serviciilor şi capitalului.