Ministrul Justiției a declarat, miercuri seară, că nu e mulţumit de dezbaterea din PE privind legile justiţiei, precizând că „s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă”. Întrebat de ce nu a fost lăsat să ia cuvântul, Tudorel Toader a spus că „nu s-a dorit aflarea adevărului”.

„N-am cum să fiu mulţumit, în condiţiile în care s-a văzut cu ochiul liber, chiar nejurist fiind, faptul că s-a discutat într-o manieră absolut politicianistă, cu un pretext de conţinut juridic. Lăsând la o parte faptul că unii s-au exprimat despre legile justiției fără să cunoască nimic din conținutul respectivelor legi, dar voi face un inventar și-l veți vedea cât de repede, îl voi face public, al neadevărurilor care au fost spuse la dezbatere. Minciuna se spune cu intenție, neadevărul se poate spune și din greșeală”, a declarat, după dezbatere, Tudorel Toader.

Solicitat să comenteze cum i se pare faptul că nu a fost lăsat să ia cuvântul în plenul Parlamentului European, ministrul Justiției a răspuns: „Nu s-a dorit aflarea adevărului. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Justiției, am ferma convingere că nu s-a dorit aflarea adevărului pentru că, de exemplu, nu o să găsiți nicăieri o afirmație de a mea în sensul că Guvernul nu are nevoie de avizul Comisiei de la Veneția pentru că , procedural, și cel care a făcut afirmația știe că proiectul de lege s-a dus direct la comisia specială și că nu a existat un moment în care Guvernul avea abilitatea, competența să solicite avizul”.

„S-a făcut afirmația de exemplu că legile au fost declarate neconstituționale. Nu legile au fost. Din 303 au fost declarate 4 soluții legislative. Și alea sunt tehnice. Ori de la 4 până la spune „legea este neconstituțională” , calea este foarte foarte lungă. S-a indus din start o confuzie pentru că pretextul dezbaterii l-a constituit proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției, dar s-a vorbit de corupție”, a completat Toader.

La începutul dezbaterii, europarlamentarul Dan Nica a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent în sală, să poată lua cuvântul, însă solicitarea i-a fost refuzată pe motiv că procedura prevede ca la dezbaterea din Parlamentul European să fie prezentă Viorica Dăncilă, premierul României, care a fost invitată, dar nu s-a prezentat.