Irakul are nevoie de 100 de miliarde de dolari (81 de miliarde de euro) pentru finanţarea proiectelor de reconstruire a infrastructurii distruse de război, anunţă Guvernul de la Bagdad, potrivit site-ului cotidianului Le Figaro.

Această estimare fusese vehiculată în ianuarie de premierul Haider Abadi, în cursul Forumului Economic Mondial Davos.

Comisia Naţională irakiană pentru Investiţii a publicat vineri o listă cu 157 de proiecte pentru care Irakul va solicita finanţare în cursul unei conferinţe a potenţialilor donatori programată în Kuwait în perioada 12-14 februarie.

Aproximativ 100 de companii private americane vor trimite reprezentanţi la conferinţa organizată în colaborare cu Banca Mondială.

Şaisprezece proiecte prezentate de Guvernul de la Bagdad, printre care se numără reconstruirea aeroportului din Mosul, au costuri care depăşesc 500 de milioane de dolari. Proiectele cele mai scumpe sunt cele privind două linii de cale ferată – una de 500 de kilometri, între Bagdad şi Basra (13,7 miliarde de dolari), iar alta între Bagdad şi Mosul (8,65 miliarde de dolari). Planul de construire a unei reţele de metrou în Bagdad este estimat la opt miliarde de dolari.