Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Ungaria va semna un acord cu România pentru livrarea a patru miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, înțelegere care va încheia monopolul Rusiei în țara sa, relatează site-ul agenției The Associated Press.

În urma unei întrevederi cu premierul sârb Ana Brnabic, Viktor Orban a precizat că, până în 2021 sau 2022, importurile de gaze din România vor reprezenta mai bine de jumătate dintre rezervele de gaze ale Ungariei.

„Anunț cu modestie, dar cu plăcere, că epoca monopolului Rusiei privind gazele în Ungaria se încheie, întrucât peste jumătate dintre gazele consumate de Ungaria vor veni din România. Trei companii din Ungaria participă la licitația pentru gazele naturale. Aceasta este o situație cu totul nouă, nu numai pentru Ungaria, ci pentru regiune. Acordul poziționează țara într-o situație geostrategică mai favorabilă decât cea anterioară”, a spus Orban.

Șeful guvernului de la Budapesta a mai precizat că Ungaria a construit deja conducta de legătură cu România, iar conexiunea din România „este în construcție”.

Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că a ajuns la un acord cu omologul său român Teodor Meleșcanu pentru livrările de gaze naturale. Însă diplomatul român a precizat că nu a semnat niciun acord cu Szijjarto.

În prezent, Ungaria este dependentă de importurile de petrol și gaze naturale din Rusia. Totodată, Rusia contribuie la extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria.