Un număr de țări europene importante nu sunt de acord cu planurile SUA de aprovizionare cu armament a Ucrainei, iar Washingtonul încearcă să atragă în acestă inițiativă o serie de state cunoscute pentru atitudinea lor rusofobă, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

„Europa nu este tăcută, ridică obiecții [față de livrările de armament către Ucraina efectuate de SUA] cu o voce scăzută, nu în public”, a declarat ministrul rus într-un interviu la postul Rossiya-1, citat de agenția de știri Tass.

„Potrivit datelor noastre, își exprimă dezacordul în discuțiile cu Statele Unite, ca răspuns la cerințele imperative ale Washingtonului ca Europa să se alăture” acestei inițiative, a completat Lavrov.

„Statele Unite încearcă acum să ademenească în aceste planuri o serie de țări cunoscute pentru atitudinea lor rusofobă, și anume vecinii noștri baltici și Polonia”, a adăugat oficialul rus.

La finalul lunii decembrie, Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Washingtonul a decis să ofere Ucrainei „capabilități defensive îmbunătățite ca parte a efortului nostru (american) de a ajuta Ucraina să-și consolideze capacitatea de apărare pe termen lung, să-și protejeze suveranitatea și integritatea teritorială, să descurajeze alte agresiuni”.

Potrivit postului de televiziune ABC, președintele american Donald Trump ar urma să aprobe planul care stipulează furnizarea de armament antitanc Ucrainei în valoare de 47 de miliarde de dolari.