Mai mulți cetățeni ruși au murit în cursul luptelor de săptămâna trecută din estul Siriei, unde coaliția coordonată de SUA a bombardat forțe loiale regimului de la Damasc care au atacat poziții ale unei alianțe arabo-kurde sprijinită de Washington, au anunțat organizații din Rusia.

Vladimir Loginov, un cetățean rus în vârstă de 52 de ani, din regiunea Kaliningrad „a murit într-o bătălie inegală în zona Deir Ezzor din Siria”, potrivit unui comunicat al Uniunii Cazacilor Baltici din Kaliningrad, citat de site-ul postului France 24.

În comunicat se mai afirmă că Loginov „apăra eroic patria noastră” în momentul în care a fost ucis, pe data de 7 februarie.

Atamanul (liderul) cazac local Maksim Buga a declarat pentru presă că Loginov lucra ca genist voluntar în Siria alături de alți cazaci încă de la sfârșitul anului trecut.

Buga nu a oferit detalii despre lupta în care Loginov și-a pierdut viața, însă a avut loc în aceeași zi în care avioane ale coaliției coordonate de SUA au bombardat forțe loiale regimului de la Damasc în provincia Deir Ezzor, după ce acestea au atacat poziții ale Forțelor Democratice Siriene, o alianță arabo-kurdă sprijinită de Washington.

În momentul respectiv, Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că în zona respectivă nu se află niciun militar rus.

Pe de altă parte, potrivit informațiilor din mai multe surse, mai mulți cetățeni luptă în Siria ca mercenari pentru o compania privată de securitate, numită Wagner.

Un alt cetățean rus, Kirill Ananyev, a fost, de asemenea, ucis în Siria pe data de 7 februarie, a anunțat organizația naționalistă Other Russia pe pagina sa de pe rețeaua de socializare VK.

Ananyev a fost ucis „în luptă pe Eufrat, lângă orașul sirian Khsham”, a precizat organizația.

Conflict Intelligence Team, un grup de activiști care monitorizează rețelele sociale pentru informații despre rușii prezenți în Siria, a comunicat că cel puțin alți trei ruși au murit în Deir Ezzor pe data de 7 februarie.

Coaliţia coordonată de SUA a bombardat în cursul nopţii de 7 spre 8 februarie forţe proguvernamentale siriene, în estul Siriei, argumentând că astfel a fost respins un „atac neprovocat”. Conform unor surse, atacul coaliției s-a soldat cu moartea a aproximativ 100 de membri ai forțelor loiale regimului de la Damasc.

Forţele proguvernamentale siriene „probabil încercau să ocupe sonde de petrol din zona Khusham”, în provincia Deir al-Zor, a explicat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Moscova a cerut explicaţii pentru atacul coaliției coordonate de Washington, acuzând că „prezenţa militară ilegală a Statelor Unite în Siria are rolul de a prelua controlul asupra activelor economice, nu de a combate reţeaua teroristă Stat Islamic”.

Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători ai Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.