Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI,a anunțat marți datele la care vor fi audiați președintele Senatului, fostul șef de stat, Traian Băsescu, dar și foștii șefi ai Serviciului de Informații, primul care va ajunge în fața parlamentarilor fiind Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit lui Claudiu Manda, audierile vor avea loc în:

– 20 februarie- Călin Popescu Tăriceanu

-27 februarie- George Maior

-6 martie- Florian Coldea

-13 martie- Traian Băsescu

„Pentru săptămâna viitoare, marţi pe data de 20 februarie, va fi invitat la comisie dl Călin Popescu-Tăriceanu. Domnia sa a şi confirmat. Pe data de 27 februarie, tot marţi, îl invităm la comisie pe dl George Maior, urmând ca la o săptămână după, în speţă 6 martie, să vină la comisie dl Florian Coldea. Iar in săptămâna următoare o să-i propunem d-lui preşedinte Traian Băsescu să vină la comisie când îi permite timpul domniei sale şi în contextul în care putem să avem şedinţă de comisie – ne-am dori să fie data de marţi, să vedem dacă dl Traian Băsescu poate să fie pe 13 martie la comisie, urmând ca după aceea celelalte persoane despre care s-a vorbit in spaţiul public să stabilim când le invităm”, a declarat, marți, Claudiu Manda.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat, sâmbără, că va merge la Comisia de Control a activităţii SRI, după ce a fost invitat de către şeful acesteia, Claudiu Manda. Tăriceanu a avut mai multe ieșiri publice în care a acuzat existența unui stat paralel, al unui sistem care ghidează din umbră și încearcă să acapareze toate instituțiile statului.

Fostul șef al SRI, actual ambasador în SUA, George Maior, este aşteptat, în data de 27 februarie, la Comisia SRI, după ce vineri a discutat mai bine de o oră cu şeful comisiei, Claudiu Manda. Discuţiile au avut loc departe de ochii jurnaliştilor, care nu au avut deloc acces în Parlament pe perioada întâlnirii. Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control a SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.

Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului, urmează să ajungă în Comisia de Control SRI în data de 6 martie, după ce a fost acuzat de mai multe persoane că a coordonat o adevărată acțiune de acaparare a instituțiilor statului și are cunoștință de implicarea SRI în Justiție.

Fostul președinte Traian Băsescu va fi audiat în data de 13 martie, după ce anul trecut Claudiu Manda a anunțat de mai multe ori că urmează să fie chemat în comisie.

Audierile în lanț au pornit după ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a făcut mai multe dezvăluiri în fața membrilor comisiei despre modul în care a acționat Serviciul Român de Informații. El a vorbit despre „culoarele” din presă și justiție, adică practici prin care SRI ar fi influențat dosarele penale, în timp ce se baza pe o anumită susținere în media.

La acea vreme, Dragomir a prezentat și o listă cu 65 de nume, printre care 11 jurnalişti, 15 politicieni, 12 persoane din Justiţie, care ar putea să confirme declarațiile sale.