Trupa de rock americană Metallica și Institutul de muzică național din Afganistan, prin fondatorul Ahmad Sarmast, au primit, miercuri, Polar Music Prize pe 2018, cea mai înaltă distincţie muzicală suedeză, considerată un echivalent al premiului Nobel în muzică, informează contactmusic.com.

Polar Music Prize este împărţit în mod tradiţional, în fiecare an, de un artist pop-rock şi un solist/ grup de muzică clasică. Trupa premiată cu Grammy Metallica și Institutul de muzică național din Afganistan vor primi aceste trofee de la regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm, pe 14 iunie.

Premiul este însoţit de câte un cec de 1 milion de coroane suedeze (101.400 euro).

Lars Ulrich, toboșar și cofondator al Metallica, a declarat: „Să primim premiul Polar Music este un lucru incredibil, ne aflăm astfel într-o distinsă companie. Este o validare a muncii pe care Metallica a depus-o în ultimii 35 de ani”.

„Credem că ambii câștigători, deși din lumi foarte diferite, exemplifică misiunea Polar Music Prize, aceea de a onora muzicieni și organizații muzicale, care, prin munca lor, au influențat viețile oamenilor. Metallica este iubită și admirată de milioane de fani ai muzicii hard rock din lumea întreagă. Au fost o influență pentru alte trupe, iar turneul lor mondial din 2017 a depășit toate recordurile. Doctorul Ahmad Sarmast a înființat Institutul de muzică național din Afganistan pentru a reda copiilor bucuria și puterea muzicii. Munca institutului cu tineri și copii din medii defavorizate este cu adevărat o inspirație”, a spus Marie Ledin, director al organizației Polar Music Prize.

Premiile Polar Music au fost înfiinţate în 1989, de Stig Anderson, managerul grupului suedez ABBA. Aceste distincţii sunt decernate artiştilor solo, unor grupuri şi chiar unor instituţii, în semn de recunoaştere a realizărilor lor excepţionale în domeniul creaţiei muzicale şi al progresului muzicii. Propunerile sunt făcute de public, dar și de Consiliul muzical internațional, un ONG înființat de UNESCO pentru a promova diversitatea geografică și muzicală.

Printre muzicieni recompensaţi în anii trecuţi cu Polar Music Prize se numără Paul McCartney, Bob Dylan, Ray Charles, Pink Floyd, Stevie Wonder, Ennio Morricone, Bruce Springsteen, Elton John, Peter Gabriel, Patti Smith, dirijorul rus Valery Gergiev şi soprana americană Renée Fleming.