Secretarul american al Apărării, James Mattis, a reiterat miercuri insistenţa Administraţiei Donald Trump ca statele NATO să suplimenteze bugetele militare, dar Germania, care se opune ideii, a părut să critice ţările care deja s-au conformat, replicând că nu sunt suficiente „cifre seci”.

Prezent la reuniunea miniştrilor Apărării din statelor membre NATO, James Mattis „a insistat ca aliaţii să demonstreze acelaşi nivel de angajament”, a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice citat de agenţia Reuters.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia şi Danemarca tergiversează planurile. Franţa a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în inervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea ţintei de 2% abi în 2024.

Potrivit datelor NATO, Marea Britanie, Grecia, România şi ţările baltice îndeplinesc sau se apropie de obiectivul de 2%.