Guvernul a aprobat, în ședința de joi, două acte normative pentru înzestrarea Armatei Române, respectiv o hotărâre privind programul pentru corvete multifuncționale și un proiect de lege privind achiziția sistemelor HIMARS.

”În ședința Guvernului au fost adoptate două acte foarte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei Române.

În primul rând mă refer la hotărârea de Guvern privind programul corvete multifuncționale, care a fost aprobată în Guvern, mai exact aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului esențial de înzestrare corvete multifuncționale pentru dotarea Armatei Române. Prin acest act normativ, practic, guvernul stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru și a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite și dotate la un șantier naval din România, precum și a suportului logistic inițial. (…) Foarte important, unul dintre criteriu de calificare impus agenților economic, cuprins în anexă, este angajamentul privind efectuarea operațiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului cadru pe mai multe domenii. Prin acest act normativ asigurăm îbntoarcerea în industria de apărare a unor resurse foarte importante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit Hotărârii de Guvern, prima corvetă urmează a fi construită și dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcție de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum șapte ani.

Al doilea act normativ adoptat, la care s-a referit Barbu, este un proiect de lege privind achiziția sistemelor HIMARS.

”Prin acest document se prevede atribuirea de către guvernul României guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă și acceptare. Prin acest document vorbim despre achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniție, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului. Înzestrarea cu aceste sisteme HIMARS reprezintă al doilea program major de tip acord <guvern la guvern> între România și SUA după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot în noiembrie 2017”, a adăugat Nelu Barbu.

El a mai spus că, în România, asigurarea capabilităților de sprijin de foc indirect constituie un ”interes esențial de securitate și contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, cât și la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO”.