Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, după sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei, că țările din această zonă au multe interese în comun și a subliniat rolul diplomației parlamentare în promovarea valorilor comune ale democrației și statului de drept.

„Primul lucru pe care doresc să-l subliniez este că România a devenit membru cu drepturi depline a familiei extinse a Mediteranei începând cu anul 2017. Al doilea lucru, pe care astăzi l-am subliniat în discursul pe care l-am ţinut, este rolul important pe care cred că trebuie să-l aibă diplomaţia parlamentară, care nu este o diplomaţie a constrângerii, a crizelor, ci o diplomaţie a dialogului şi a consensului, este o diplomaţie în zilele noastre indispensabilă pentru a promova valorile comune ale democraţiei, ale statului de drept, ale dezvoltării durabile şi ale păcii şi stabilităţii în regiune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Președintele Senatului a precizat că România este parte a familiei extinse a Mediteranei, adăugând că țările din această zonă au mai multe lucruri în comun decât care le separă.

„Suntem parte a ceea ce numim marea familie extinsă a Mediterane i- Mare Nostrum, care era denumirea sub care era cunoscută Mediterana în perioada Imperiului Roman, şi pentru că noi am fost parte a Imperiului Roman acum 2000 de ani trebuie să vă spun un lucru – că împreună cu toate ţările din zona Mediteranei apreciez că avem mai multe lucruri împreună şi mai multe interese comune decât lucruri care ne diferenţiază sau ne separă şi de aceea cred cu tărie în necesitatea întăririi acestui dialog, care trebuie să pună bazele pentru o democraţie mai solidă în zonă, pentru prosperitate, stabilitate şi pace în regiune şi de aceea mă bucur că România astăzi este gazda acestui eveniment la care avem o participare a tuturor ţărilor membre a Adunării Parlamentare, plus o serie de invitaţi speciali”, a susținut liderul Senatului.

Întrebat cum vor fi parteneriatele strategice și economice în Anul Centenarului, Tăriceanu a răspuns că acest an are o mare relevanță pentru România.

„Vă pot da un singur exemplu: este prezent aici ministrul de externe al Libiei, care a discutat cu omologul român, cu domnul Meleșcanu și sigur că subiectele de cooperare economică pot să fie prezente în cadrul dialogului, având în vedere că diplomația parlamentară are mai puține constrângeri, ea este orientată spre crearea unor relații politice, relații informale, mai puțin formale. Sigur că acest dialog poate facilita, bineînțeles, și componenta economică, care cred că easte extrem de importantă”, a conchis Tăriceanu.