Departamentul de Justiție al Statelor Unite a inculpat, vineri, 13 cetățeni ruși și trei organizații din Rusia acuzate că au încălcat legislația cu intenția de a interfera în alegerile prezidențiale americane din 2016 și în procesul politic american, relatează site-ul publicației The Guardian.

„Rechizitoriul îi acuză pe toți inculpații de o conspirație pentru a frauda Statele Unite. Trei persoane au fost acuzate de conspirație pentru a comite fraude bancare, iar alți cinci inculpați au fost acuzați de furt de identitate în formă agravată”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiție.

Potrivit biroului procurorului special Robert Mueller, companiile vizate sunt Internet Research Agency, finanțată de către statul rus, și alte două care operează sub numele de „Concord”.

În cursul audierilor în Congresul SUA, reprezentanţii platformei de media sociale Twitter au oferit date de identificare a 2.752 de conturi online despre care se presupune că ar fi fost create de Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency), un organism care ar fi afiliat Kremlinului.

Serviciile secrete americane au concluzionat în 2016 că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Potrivit documentelor prezentate în instanță, inculpații și-au creat identități false și au coordonat activitatea unor pagini de media sociale, urmărind atragerea audienței americane.

„Unii dintre inculpați, care s-au prezentat drept cetățeni americani și nu și-au dezvăluit asocierea cu Rusia, au comunicat cu persoane asociate echipei de campanie Trump și cu alți activiști politici, cu scopul de a coordona activități politice. Operațiunile inculpaților au inclus susținerea campaniei prezidențiale a candidatului Donald J. Trump și defăimarea lui Hillary Clinton”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiție al SUA.

Sub coordonarea lui Evgheni Prigozin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, gruparea s-ar fi concentrat pe aspecte politice și sociale din SUA care pot genera divizare în rândul cetățenilor. Operațiunea ar fi avut „obiectivul strategic de a genera discordie în sistemul politic american”.

Conform Departamentului american de Justiție, sute de oameni au fost implicați în operațiune, care a avut un buget de milioane de dolari și a vizat site-uri de media sociale precum Facebook, Twitter, Youtube și Instagram.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a precizat că președintele Donald Trump a fost informat în legătură cu punerea sub acuzare a cetățenilor și a companiilor din Rusia.