Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să fie capabile să răspundă singure amenințărilor de securitate, mai ales în contextul în care Statele Unite vor să fie tot mai puțin implicate în apărarea Europei, au declarat, vineri, miniștrii de Apărare ai Franței și Germaniei, relatează France 24.

”În momentele în care suntem amenințați în vecinătatea noastră trebuie să fim capabili să răspundem, chiar și atunci când Statele Unite sau NATO vor să fie mai puțin implicate”, a declarat Florence Parly, ministrul francez al Apărării, în cadrul unui discurs susținut la Conferința de Securitate de la Munchen.

”Pentru a ajunge la acest obiectiv, avem nevoie de autonomie strategică”, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.

În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

PESCO are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaționale a 25 de state membre ale Uniunii Europene. Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO. În acest context, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a atras atenția că PESCO nu trebuie să submineze Alianța Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, ministrul francez al Apărării a declarat că statele membre UE trebuie să fie pregătite să acționeze și fără sprijinul Statelor Unite.

”Trebuie să uităm de îngrijorările celor care spun că trebuie să alegem între UE și NATO. Este o dezbatere falsă”, a declarat Parly.

Consolidarea autonomiei militare europene este compatibilă cu obiectivele NATO, a declarat von der Leyen, adăugând că scopul UE este să continue cooperarea trans-atlantică.