La Curtea Supremă s-a judecat luni ultimul termen al apelului în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, procurorul cerând pedeapsă cu executare orientată spre minimum.

În cadrul ultimului termen de luni al apelului de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în care președintele PNL Ludovic Orban este acuzat de fapte de corupție, procurorul DNA a cerut pentru liderul PNL pedeapsă cu închisoare cu executare orientată spre minimum, mai exact un an de detenție.

„Cerem să dispuneți pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (…) Orban s-a folosit de funcția sa din partid de obținerea de foloase necuvenite.Influența este dată de poziția sa din partid. La data faptei, Orban era conștient de puterea pe care o avea datorită funcției sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(…) Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcția de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispozițiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite”, a spus procurorul DNA la ultimul termen de judecată, menționând că infracțiunea de care Ludovic Orban este acuzat se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci .

„Văd că DNA caută să creeze o legătură între desemnarea ca şi candidat la funcţia de primar şi funcția politică pe care am ocupat-o. Desemnarea mea în funcţia de candidat nu a fost făcută datorită funcției. Desemnarea ca candidat s-a făcut în baza sondajelor de opinie care mă plasau la momentul acela drept cel cu cele mai mari șanse. (…) În interceptări eu spun că există un plafon maxim care poate fi cheltuit. Prin acest lucru arată nu un indicator către martorul denunțător, ci relevă intenția mea de a ma încadra în prevederile legale. (…) Mă consider nevinovat, nu am abuzat de influența politică. Nu am făcut nici cea mai mică aluzie la această funcție. Nu am avut niciun moment intenția de a beneficia de finanțare ilegală. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca”, a declarat Ludovic Orban, în ultimul cuvânt adresat instanţei.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se vor pronunţa în acest caz pe 5 martie.

În 31 ianuarie 2017, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii anticorupţie, cu apel.

Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui preşedinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte şi judecătorii Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ludovic Orban, în prezent preşedinte PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie. Procesul a durat mai puţin de un an. Procurorii susţin că pe 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.