Președintele Statelor Unite Donald Trump a sugerat, într-un mesaj postat pe pagina personală de Twitter, că administrația precendentă nu a depus suficient efort pentru a preveni ingerințele Kremlinului, iar președintele Obama a ignorat amenințarea, informează cotidianul The New York Times.

Oficialul de la Casa Albă s-a legat, în primul rând, de o afirmație făcută de Barack Obama în cadrul unei conferințe de presă din octombrie 2016.

„Nu există nicio persoană serioasă care să sugereze cumva că cineva ar putea corupe alegerile din America. Nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat în trecut și că ar fi cazul de data aceasta, așa că îi propun domnului Trump să nu se mai plângă și să strângă voturi”, a declarat Barack Obama înainte de alegerile electorale din 2016, fiind citat de Trump pe platforma Twitter.

„Am fost mult mai dur în privința Rusiei, decât a fost Obama, doar uitați-vă la fapte. Știri false!”, a declarat Donald Trump, adăugând că predecesorul său a afirmat acele lucruri „pentru că era de părere că Hillary va câștiga și nu voia să ‘agite apele'”.

La momentul remărcii lui Obama, administrația sa pornise deja o investigare în cazul posibilelor ingerințe ale Rusiei în alegerile electorale.

În octombrie 2016, FBI obținuse un mandat secret pentru un fost asociat al campaniei lui Donald Trump.

Săptămâna trecută, Ksenia Sobciak, candidata partidului Iniţiativa Civică la alegerile prezidențiale din Rusia, a declarat că este de părere că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale americane din 2016, adăugând că își cere scuze pentru acest aspect.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

La 2 februarie 2018, Trump a publicat un memorandum controversat care conţine informaţii clasificate, argumentând că documentul demonstrează că FBI foloseşte în scop politic investigaţia în cazul ingerinţelor Rusiei, pentru a-l discredita.