Administratorul unui site de streaming ilegal din Franța a fost condamnat, în absență, la doi ani de închisoare cu executare și la plata unor despăgubiri de peste 80 de milioane de euro unor părți civile, transmite AFP.

Bărbatul în vârstă de 41 de ani administra Streamiz, unul dintre cele mai populare site-uri de streaming din Franța, cu 250.000 de vizitatori unici pe zi.

Un tribunal din Nanterre l-a condamnat, luni, la doi ani de închisoare cu executare și la plata unor despăgubiri de 83,6 milioane de euro unor părți civile, sindicate de profesioniști și unor companii precum Disney, 20th Century Fox, Warner Bros și Societatea autorilor, compozitorilor și editorilor de muzică din Franța, potrivit unor surse judiciare.

Bărbatul, care este fugar, a fost găsit vinovat de „contrafacere” și „muncă la negru”.

Site-ul, care a fost închis în 2011, propunea internauților aproximativ 40.000 de filme, unele dintre ele nelansate încă pe DVD și care totalizau 500 de milioane de vizualizări, potrivit acelorași surse.

După o plângere depusă în instanță de Fédération nationale des distributeurs de film (FNDF), în decembrie 2009, anchetatorii l-au găsit pe administrator în regiunea Hauts-de-Seine, în 2011. Suspectul a fost arestat în octombrie 2011, în timp ce își părăsea domiciliul din Montrouge, având într-un rucsac suma de 30.000, bani gheață, ascunsă în șosete. Eliberat și ulterior convocat de autorități, acesta a dispărut și nu a mai fost găsit de atunci.

Anchetatorii au descoperit că acesta a câștigat, în decurs de mai puțin de doi ani, 150.000 de euro din publicitate. Aceștia au mai descoperit probe despre existența unor conturi bancare în străinătate.

Condamnarea administratorului permite „demonstrarea importanței concrete a prejudiciului provocat de aceste site-uri”, a declarat pentru AFP Christian Soulié, avocat al părților civile.

Însă condamnarea administratorului ar putea să fie „doar un prim pas” în acest proces, pentru că vinovatul a lipsit și nu a fost reprezentat de un avocat.