Fosta Baie Populară, Baia Turcească din Iași, o clădire veche de peste 120 de ani, în care se adăposteau persoane fără locuință, va beneficia de o investiție de peste 20 de milioane de lei și se va transforma în Centru Internațional de Artă Contemporană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fosta Baie Turcească va fi transformată în Centru Internațional de Artă Contemporană printr-o finanțare europeană de peste 20 de milioane de lei. Lucrările ar urma să dureze 36 de luni, contractul fiind semnat miercuri de primarul Mihai Chirica.

„Este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din centrul orașului. Ea aduce în atenție o parte a culturii noastre care a cam fost uitată: arta contemporană. Edificiul construit în secolul a XIX-lea a fost lăsat uitării, intrând într-un stadiu avansat de degradare. A fost cucerit de multe ori de persoanele fără adăpost, au fost furate părți din balustrade, iar recent am răscumpărat un apartament de acolo, care era folosită dat drept locuință de serviciu, A avut o istorie tumultoasă, dar finalul va fi unul fericit. Acolo va funcționa Centrul Internațional de Artă Contemporană. Vor expune artiști, dar vor fi și ateliere de creație. Vom valorifica inclusiv curtea. Probabil la sfârșitul anului 2020 va avea loc inaugurarea Centrului”, a declarat, miercuri, primarul Mihai Chirica.

Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Clădirea fostei Băi Comunale – Baia Turcească, din strada Arh. G.M. Cantacuzino, nr. 16, a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1895) și este o construcţie monumentală, purtând amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influențe orientale.

Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcesc, ridicat în timpul lui Vasile Lupu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, din cauză că Feredeul ajunsese în ruină, oficialităţile au decis demolarea acestuia și realizarea unei băi comunale, cu o concepţie arhitecturală nouă, actuala clădire, în care a funcţionat până la sfârșitul secolului al XX-lea Baia Turcească.

Imobilul și-a schimbat apoi funcțiunea și a devenit scena evenimentelor ocazionale de artă contemporană.