Ministerul Educației a primit informare de la inspectoratele școlare din Giurgiu și Dolj că în zilele de luni și marți, nu se vor face ore, iar în județul Constanța, școlile vor fi închise numai luni, din cauza avertizărilor meteo de ninsori și ger, decizie luată și de primăria capitalei.

Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar, din ministerul Educației, Ariana Bucur, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că școlile din județele Giurgiu și Dolj vor fi închise în primele două zile ale săptămânii, iar inspectoratul școlar din județul Constanța a anunțat că doar luni nu se vor face cursuri.

Decizia inspectoratelor vine după ce ANM a emis două coduri, unul galben și altul portocaliu de ninsori și ger pentru sudul și sud-estul țării.

O decizie asemănătoare a luat și Primăria Capitalei.

„Din analiza pe care a realizat-o, extrem de responsabil, cu domnul prefect, cu doamna director ANM București- Ilfov, cu domnul inspector general școlar al Municipului București, am luat împreună decizia și va fi comunicată în cursul zilei de astăzi (duminică -n.r.), ca luni și marți să nu aibă loc cursuri în București și robabil se va extinde această decizie. Nu pot eu să o anunț, ci autoritățile locale si responsabile probabil pentru toată zona în care va fi anunțat codul portocaliu. Este vorba despre vânt, ger și de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a declarat primarul general al Capitalei.

De asemenea, și Consiliul de Administrație al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a hotărât, duminică, sistarea cursurilor luni și marți, din cauza frigului și a problemelor sistemului de termoficare centralizată a orașului, care nu poate asigura încălzirea corespunzătoare a căminelor și a sălilor de curs.

O atenționare cod portocaliu de ger, care vizează și Capitala, va intra în vigoare luni dimineață, la ora 03.00 și va expira pe 1 martie, la ora 10.00.

Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. Totodată, din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.