Milionari din Rusia, Norvegia și Statele Unite încearcă să profite de cotele scăzute de impozitare din Italia, măsura luată de guvernul italian fiind menită să-i atragă pe cei foarte bogați în peninsulă, unde pot păti un impozit unic de 100.000 de euro pe an, indiferent de venit.

Ministrul italian de Finanțe Fabrizio Paganini, a declarat într-un interviu, la Londra, că până acum peste 150 de persoane s-au arătat interesate de propunere, inclusiv unele cu venituri de „sute de milioane”.

„150 este un număr foarte bun pentru primul an. Avem persoane interesate din Rusia, Marea Britanie, Elveția, dar și persoane din Norvegia sau Olanda, nu neapărat din domeniul finanțelor. Unii dintre aceștia sunt colecționari de artă, vorbim despre oameni foarte, foarte bogați ”, a declarat Fabrizio Paganini.

Italia, care se luptă să accelereze procesul de redresare după ani de recesiune, dorește să atragă străini bogați pentru a stimula economia prin investiții, consum și capital.

Țări precum Portugalia au reușit să atragă oameni foarte bogați, prin oferirea de avantaje fiscale în încercarea de a susține finanțele publice.

Ministrul italian de finanțe a precizat că Milano, Veneția și zona din jurul lacurilor de la poalele Alpilor pot deveni chiar mai bogate, iar numărul celor atrași de ofertă va crește exponențial, după modelul Portugaliei.