Un tablou de Claude Monet, care i-a aparținut unui colecționar japonez, considerat dispărut de mai multe decenii a fost descoperit la Muzeul Luvru din Paris în 2016 şi a fost restituit recent Muzeului naţional de artă occidentală din Tokyo, a anunțat, marți, instituția niponă, transmite AFP.

Tabloul, un studiu din 1916 pentru celebra serie a nimfelor (Les Nymphéas) a maestrului impresionist francez, a fost descoperit la Muzeul Luvru în 2016, fără ca acesta să fi fost expus în public, a precizat un purtător de cuvânt al instituției muzeale franceze.

Tabloul de 4,2 x 2 metri, care reprezintă niște nimfe plutind pe apă, este grav afectat, partea superioară fiind total distrusă, și are nevoie de o restaurare atentă.

Pânza a aparținut omului de afaceri japonez și colecționar de artă Kojiro Matsukata, care, grație averii sale provenind din construcția de vapoare, a strâns o vastă colecție de lucrări occidentale, între anii 1916 și 1927.

Potrivit muzeului nipon, tabloul a fost cumpărat în 1921, direct de la Claude Monet (1840-1926), din atelierul artistului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, colecția sa a fost mutată la Paris, pentru a fi în siguranță, apoi rechiziționată la sfârșitul conflictului de guvernul francez, care a considerat-o bun aparținând inamicului.

În 1959, guvernul francez a restituit o mare parte din cele 400 de lucrări de artă Japoniei.

Muzeul din Tokyo crede că, având în vedere starea tabloului, distrus din cauza unor condiţii improprii de stocare, existenţa acestuia pur şi simplu nu a mai fost luată în considerare.

Tabloul ar putea fi expus în muzeu din iunie 2019.