Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei comune pentru relaţia cu UNESCO, a susținut miercuri, în plenul SenatuluI, că anul acesta este prima dată când se marchează Sărbătoarea mărţişorului ca element de patrimoniu mondial.

Alexandrescu a spus că, anul trecut, la Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural şi material UNESCO, dosarul „Practici culturale de 1 Martie” a fost acceptat.

„Astfel, anul acesta este prima oară când marcăm Sărbătoarea mărţişorului ca element de patrimoniu mondial”, a declarat senatorul USR.

Acesta a precizat că își dorește ca vechile tradiţii din aceată parte a Europei să fie cunoscute în întrega lume.

„Tradiţia de început de primăvară transmisă încă din Antichitate de a confecţiona şi a purta un şnur împletit din două fire de lână, apoi din bumbac sau mătase, unul alb şi unul roşu este caracteristică practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie. Semnificaţiile principale ale mărţişorului sunt astăzi de natură simbolică: albul reprezintă pentru majoritatea purtătorilor puritatea începutului, iar roşul un atribut al vitalităţii, sănătate, frumuseţe sau iubire”, a spus Alexandrescu.

Senatorul UDMR, Novak Csaba Zoltan, a susținut că este de felicitat și un exemplu de urmat reușita României, alături de alte țări, ca mărțișorul să fie inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului material al umanității.

„Această frumoasă tradiţie culturală a Balcanilor şi a Europei de Est a devenit un obicei comun al comunităţilor locale în spaţiul cultural al Transilvaniei. Aşa cum mărţişorul a devenit parte integrantă a culturii locale mai există şi alte fenomene, obiceiuri culturale şi religioase care, chiar dacă provin de la o anumită comunitate etnică sau religioasă cu timpul au devenit o valoare de necontestat. Din această categorie face parte şi pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. Este cel mai mare pelerinaj catolic nu numai din România ci şi din Centrul şi Estul Europei”, a spus senatorul UDMR.