Ministrul slovac al Culturii, Marek Madaric, şi doi consilieri al premierului Slovaciei, Robert Fico, au demisionat miercuri după asasinarea unui jurnalist de investigaţii care dezvăluise fraude fiscale, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Vă spun sincer, nu pot accepta că un jurnalist a fost asasinat în timpul mandatului meu”, a argumentat ministrul Culturii, Marek Madaric.

Separat, alţi doi oficiali guvernamentali slovaci şi-au anunţat demisiile, deoarece au fost menţionaţi în relatările jurnalistului Jan Kuciak despre fraude şi acte de corupţie. Este vorba de Viliam Jasan, secretarul Consiliului Naţional de Securitate, şi de Maria Troskova, consilier pentru Afaceri politice al premierului Robert Fico.

Jurnalistul Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și prietena lui au fost împuşcaţi mortal în urmă cu câteva zile.

Jan Kuciak lucra la publicaţia Aktuality.sk şi în cadrul Centrului ceh pentru Jurnalism de Investigaţii, relatând despre modul în care grupul infracţional italian ‘Ndrangheta s-a stabilit în Slovacia şi comite fraude cu fonduri europene împreună cu lideri politici de la Bratislava.

Premierul Robert Fico a transmis condoleanţe familiei jurnalistului asasinat şi a promis oferirea unei recompense de un milion de euro pentru informaţii care să permită arestarea autorului asasinatului. „Transmit sincere condoleanţe. Dacă se va confirma că acest act are legătură cu activitatea profesională a jurnalistului, este vorba de un eveniment fără precedent, un atac la adresa libertăţii presei”, a spus Robert Fico.