Daniel Dragomir susține că DNA nu avea temei juridic pentru a accesa baza de date a Agenției de Cadastru, pentru că, în 2013, când Direcția a semnat protocol cu Agenția de Cadastru, nu era în vigoare articolul din Codul de Procedură Penală invocat de procurorii DNA.

„Articolul 267 Cod Procedură Penală invocat în răspunsul DNA a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, deci un protocol semnat de DNA în 2013 și de ANCPI la 30.01.2014 nu putea avea că temei juridic un text care nu era în vigoare la acele date. Doar dacă DNA nu are puterea magică de a prevedea viitorul. 2. Articolul 267 Cod Procedură Penală privește accesul la bazele electronice de date „în vederea realizării citării, a comunicării actelor de procedură sau a aducerii cu mandat la desfăsurarea procedurilor”, susține Daniel Dragomir, pe Facebook.

Fostul ofițer SRI solicită public lămuriri Direcției Naționale Anticorupție.

„Cer public DNA să ne explice: Cum se aplică acest scop situației persoanelor care nu au nicio calitate în vreun dosar penal, deși protocolul nu face nicio diferență între persoanele implicate în doarele penale și cele care nu au nicio legătura cu astfel de dosare? Ce legătură există între procedurile de citare/comunicare a actelor de procedură/aducerea cu mandat și datele privind prețurile tranzacțiilor, contractele de vânzare-cumpărare, contractele de ipotecă sau chiar cu privire la informații legate de proprietăti – terenuri agricole sau păduri, de exemplu? Pot fi efectuate acte de procedură în extravilan, în pădure sau pe câmp?”, a completat Daniel Dragomir.

Dragomir precizează că „DNA prezintă trunchiat” un articol din Codul Civil care face referire la persoanele sau instituțiile care pot cerceta o carte funciară sau alte acte cadastrale, cu condiția respectării prevederilor legale care vizează prelucarea datelor cu caracter personal și libera circulație a datelor.

„DNA ar trebui sa stie ca exista o diferență între înregistrările publice și cele din mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor. Orice cetățean are acces la extrasele de carte funciară, dar la mapa care conține, de exemplu, contractul de vânzare-cumpărare sau contractul de ipotecă, accesul se face numai respectând legislația privind datele cu caracter personal”, a explicat Dragomir.

DNA anunță, într-un răspuns pentru agenția MEDIAFAX, că are acces la 21 de baze de date, inclusiv Agenția de Cadastru, în contextul acuzațiilor fostului ofițer SRI Daniel Dragomir cu privire la faptul că există un protocol DNA- Agenția de Cadastru, care permite liber acces la datele de cadastru.

„​În ultimele zile, în spațiul public s-a reluat o temă recurentă, prin care se acreditează ideea că procurorii anticorupție au acces la bazele de date ale altor instituții publice din cadrul administrației doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituționale, fără a avea o bază legală. Concret, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor și al instanțelor, cât și obligația instituțiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare în vederea asigurării accesului la informațiile existente. În acest moment, în baza prevederilor legale menționate mai sus, Direcția Națională Anticorupție are acces la un număr de 21 baze de date, între care și cea menționată de dvs. în solicitare”, se arată în răspunsul DNA pentru agenția MEDIAFAX.

Sursa citată precizează și că : „în Codul Civil se reglementează liberul acces al oricărei persoane la înscrierile din cartea funciară. Astfel, conform art. 883 privind cercetarea cărții funciare, „orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum şi celelalte documente cu care aceasta se întregeşte, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispoziţiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă”.

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, a declarat, joi, că DNA a încheiat, în anul 2013, după numirea Codruței Kovesi în funcția de șef al instituției, un protocol cu Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care ar fi permis Direcției să aibă acces fără mandat la toate datele de cadastru și notariale ale românilor. Acesta a susținut că în această manieră au fost verificate date și documente privind proprietățile unor oameni de afaceri, persoane din media, dar și politicieni.

„Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu și familia sa, Liviu Dragnea și familia sa, Victor Ponta, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Cristian Bușoi și alții”, sunt numele pe care le dă exemplu Daniel Dragomir.