Eurodeputatul PSD, Răzvan Popa, susține că declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, privind posibilitatea condiționării accesului la fondurile europene de criterii suplimentare, camuflează intenția CE de a tăia din fondurile europene destinate României.

„Practic dl Timmermans a venit să ne spună că ni se vor tăia fondurile, fiindcă UE va avea mai puțini bani după Brexit. În opinia mea, Comisia Europeană încearcă să vândă statelor membre o variantă micșorată de buget al UE, iar în cazul României a găsit o soluție originală – încearcă să ne convingă că această tăiere ar fi din vina noastră! Știm că plecarea Marii Britanii lasă un gol considerabil, știm că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări mari în materie de securitate, care necesită cheltuieli pe măsură. Din aceste cauze, bugetul va fi mai mic, iar aceste tăieri vor afecta toate statele membre. Comisarul Timmermans s-a gândit probabil că ne poate prezenta această tăiere nu în termeni sinceri și transparenți, ci printr-o mică scenetă în care chiar noi am fi personajul negativ, ce trebuie pedepsit. Nu este onest din partea sa”, a declarat europarlamentarul, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a adăugat că o astfel de abordare ar fi dezastruoasă dacă ar decide construcția viitorului buget al Uniunii, numai pentru a limita accesul la banii europeni pentru țări ca România.

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a declarat, joi, la București, că se lucrează la un mecanism prin care Comisia să se asigure că fondurile europene sunt cheltuite în conformitate cu statul de drept.

„Ne vom prezenta propunerea legată de cadrul financiar multianual în luna mai. În cadrul discuțiilor de pregătire a acestui cadru financiar multi-anual ne-am gândit cum putem să ne asigurăm că fondurile europene sunt cheltuite în conformitate cu buna guvernanță și cu statul de drept. Ne gândim la un mecanism care să ne asigure că toate fondurile pe care le primesc toate statele membre să poate fi verificate. Trebuie să ne gândim la un astfel de sistem. Eu cred că banii europenilor trebuie să fie cheltuiți bine. Ca parte a acestui proiect, cred că toate țările membre ar trebui să fie de acord cu Biroul procurorului european, pentru că e o modalitate de a ne asigura dacă banii sunt cheltuiți în conformitate cu regulile europene și putem vedea, astfel, dacă sunt probleme. Cred că dacă am avea un Birou al unui procuror european, ne putem asigura că alocarea și cheltuirea fondurilor europene sunt făcute corect. E încă un argument pentru care susțin acest proiect”, a spus Timmermans.