Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că pentru președintele Klaus Iohannis, DNA „este pe plus” atâta timp cât procentul condamnărilor îl depășește pe cel al abuzurilor, în contextul unor precizări privind vizita lui Frans Timmermans la București

„Ca președinte al Senatului, am avut un dialog consistent și pozitiv cu Frans Timmermans. Am apreciat atitudinea constructivă și determinarea exprimată pentru a acompania România pentru ridicarea MCV. Vreau să fac, însă, și o serie de precizări și să pun o serie de accente care consider că nu au avut suficientă vizibilitate după această întâlnire”, a scris Tăriceanu pe pagina de Facebook.

Președintele Senatului spune că nu există considerente politice care să justifice trecerea cu vedere a abuzurilor sau a încălcărilor drepturilor și libertăților cetățenești.

„Este suficient ca un singur cetățean român să fie victima unor abuzuri, să fie arestat pe baza unor dovezi fabricate, să facă închisoare nevinovat, pentru a trage semnale de alarmă în societate și a lua atitudine astfel încât aceste abuzuri să nu se repete. În România, sunt sute de astfel de cazuri de abuzuri ale statului paralel împotriva cetățenilor care au fost prezentate în media și, inclusiv, expuse prin decizii ale unor magistrați”.

Tocmai de aceea Tăriceanu îl dă din nou exemplu negativ pe șeful statului.

„Spun aceste lucruri pentru că tot văd oameni politici, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, cum recită statistici: numărul de anchete a crescut, procurorii au X% rata de condamnări; exact ca un politruc din vremea comunistă, care vorbea despre producția la hectar. Încălcările Constituției de către procurorul șef al DNA, abuzurile și dovezile fabricate, oamenii nevinovați care au fost arestați abuziv, toate par amănunte care nu au suficientă greutate în fața acestor statistici. De ce? Pentru că, pentru domnul Iohannis, acești români sunt doar statistici, procente mai scăzute decât procentul condamnărilor. Pentru domnul Iohannis, atât timp cât procentul condamnărilor este mai ridicat decât cel al abuzurilor, DNA este pe plus”, a scris Tăriceanu.

„Este o iluzie că politicienii europeni vor lupta ei împotriva abuzurilor din România. Instituțiile europene cu atribuții pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor – mă refer la CEDO – au avertizat România în repetate rânduri; dar este rolul oamenilor politici, aleși democratic de români, să ia măsuri. Acest lucru este făcut în aceste luni de Parlament, aspect pe care l-am subliniat în dialogul cu Frans Timmermans. Avem legile de reformă ale Justiției pe care Parlamentul le-a votat. (…) Urmează dezbaterea proiectelor de lege de modificare ale Codului Penal și Codului de Procedură penală pentru a le pune în acord cu deciziile CCR,cu Directivele europene şi hotărârile CEDO”, a punctat Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, acesta a ținut să salute „curajul” de care a dat dovadă ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Am văzut multe atacuri la persoană împotriva ministrului Justiției, dar nici un argument care să arate că dna Kovesi nu a încălcat Constituția în repetate rânduri, pentru a face referire doar la unul din principalele argumente aduse de ministrul Justiției. Acest raport a deschis definitiv cutia Pandorei și a expus abuzurile sistemului. Cei care se străduiesc să închidă cutia la loc și să afirme că nimic nu s-a întâmplat nu înțeleg un singur lucru: România nu se va întoarce la un sistem opresiv, iar statul paralel nu are cum să câștige atât timp cât suntem o țară europeană și democratică”, a precizat Tăriceanu.

Președintele Senatului a spus că a urmărit cu atenție reacțiile care au urmat după vizita lui Frans Timmermans în România și că a identificat două tipuri.

„Primul tip de reacție – pe care am văzut-o la politicienii români care și-au făcut un obicei în a-şi critica propria țară – mi-a amintit de comunism și de vizitele secretarului de partid. Cu mânie proletară au înfierat România, au vorbit despre activarea articolului 7 pentru nerespectarea statului de drept, deși chiar Frans Timmermans a precizat clar că nu se are în vedere un asemenea pas. În comunism, acești oameni mărunți s-ar fi plecat în fața secretarului de partid; unii au și făcut-o, fiind slujitori mărunți ai sistemului represiv, iar acum doar și-au schimbat stăpânii”, a susținut Tăriceanu.

Al doilea tip de reacție identificat de președintele Senatului a fost de conformitate cu principiile europene. „Este o reacție a celor care văd relația cu oficialii europeni ca fiind una de parteneriat, nu de subordonare. În această zonă, vizita lui Frans Timmermans a fost prezentată cu obiectivitate, ca parte a unui dialog instituțional care să faciliteze atingerea unor obiective pe care le-aș numi comune, din care cel mai important este ridicarea MCV. Salut această atitudine și cred că doar așa România poate să fie mai puternică în Uniunea Europeană”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.