O statuie din bronz a fostului vicepreşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania, Iuliu Maniu, va fi inagurată în perioada septembrie – octombrie la Cluj-Napoca, finanţarea acesteia, de 70.000 de euro, fiind asigurată de preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo.

Academicianul Emil Burzo a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că statuia lui Iuliu Maniu va fi amplasată în centrul municipiului Cluj-Napoca, în zona Bastionului Croitorilor.

”Filiala Cluj a Academiei Române a început din 2012 demersurile de ridicare a unor statui pentru cinstirea memoriei unor personalităţi, membri de onoare ai Academiei Române, care au avut un rol deosebit de important în evoluţia societăţii româneşti, în istoria poporului român. Printre acestea se numără cea a lui Iuliu Maniu, care a fost vicepreşedinte al Partidului Naţional Român, astfel că a avut un rol important din punct de vedere politic în Unirea de la 1918. Statuia lui Iuliu Maniu va fi realizată din bronz de sculptorul Marchiş din Maramureş, va avea 2,60 metri înălţime şi va fi amplasată într-un scuar din zona Bastionului Croitorilor din Cluj-Napoca. Statuia este în lucru şi va fi gata în luna august, inaugurarea fiind programată în anul Centenarului, în septembrie – octombrie, cu ocazia Zilelor Academice Clujene”, a spus Burzo.

Potrivit acestuia, proiectul statuii a fost selecţionat cu ajutorul academicianului Răzvan Theodorescu şi îl va reprezenta pe Iuliu Maniu în jurul vârstei de 50 de ani.

”Eu am asigurat finanţarea statuii, împreună cu fiul meu, costurile ridicându-se la 70.000 de euro, este o obligaţie morală. L-am cunoscut personal pe Iuliu Maniu, când eram copil. Este foarte important să ne amintim de munca desfăşurată de Maniu de-a lungul anilor pentru realizarea Marii Uniri. A avut o atitudine intransigentă în Parlamentul de la Budapesta şi s-a împotrivit, după Diktatul de la Viena, pentru cedarea Transilvaniei de Nord. A luptat pentru democratizarea vieţii româneşti, a fost închis pe nedrept şi a murit la Sighet”, a precizat Emil Burzo.

La ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu urmează să fie invitaţi, printre alţii, foşti şefi de stat şi membri ai Casei Regale a României.

Iuliu Maniu s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, şi a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent.