CCR a admis, marți, excepția de neconstituționalitate a art.505 alin.(2) din Codul de procedură penală, astfel încât minorii cu vârsta între 14-18 suspecți sau acuzați trebuie să fie însoțiți de părinți sau de un alt adult când sunt citați la organele de urmărire penală.

Curtea a admis ca fiind neconstituțională și sintagma „care nu a împlinit 16 ani”, din cuprinsul art.505 alin. (1) din Codul de procedură.

„(1) Când suspectul ori inculpatul este un minor care nu a împlinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, organul de urmărire penală citează părinţii acestuia ori, după caz, pe tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află temporar minorul, precum şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţie a copilului din localitatea unde se desfăşoară audierea.
(2) Când suspectul sau inculpatul este un minor care a împlinit 16 ani, citarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se dispune numai dacă organul de urmărire penală consideră necesar”, potrivit actului normativ.

„Curtea a constatat că în cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și care au calitatea de persoane suspecte sau acuzate în cadrul procedurilor penale, trebuie să li se asigure garanțiile procedural specifice, în considerarea situației de vădită vulnerabilitate în care aceștia se află, deoarece ascultarea și confruntarea făcându-se la sediul organului de urmărie penală, acestea capătă un grad de oficialitate cu care minorul nu este obișnuit, fapt ce ar putea influența negativ claritatea declarațiilor. De aceea, autoritatea competentă trebuie să asigure copiilor dreptul de a fi însoțiți de titularul răspunderii părintești sau de un alt adult corespunzător, condiționat de interesul superior al copilului și de împrejurarea că prezența persoanei respective nu va aduce atingere procedurilor penale”, se arată în comunicatul CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.