Două decade de stagnare au au trimis aproape natural societatea italiană în brațele forțelor politice anti-sistem și eurosceptice, spune, într-un editorial pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

Prezentăm textul editorialului pentru MEDIAFAX:

“Timp de decenii, Italia a jucat un rol decisiv în construcția europeană. Dacă Franța sau Germania au considerat UE ca fiind un instrument pragmatic, necesar în eforturile de evitare a conflictelor prin integrare economică ,Italia a abordat proiectul european dintr-o perspectivă civilizatoare. Ca,de altfel ,și România sau celelalte state din Centrul și Estul Europei.

Dar după doua decade de stagnare, economia italiană este diminuată cu 6% față de anul 2008 , rata șomajului este de 11% (din care 1/3 tineri sub 25 de ani ) concentrarea excesivă a capitalurilor, un sistem de taxare inechitabil, ceea ce a îndreptat societatea italiană -aproape natural- spre forțe politice anti-sistem și eurosceptice.

În timp ce Liga Nordului se înscria în curentul, devenit consacrat la nivel european, al mișcărilor etno-naționaliste și xenofobe, Miscarea 5 Stele (M5S) reprezintă un fenomen politic special. A luat voturi de la centru –stânga, dar și-a diminuat treptat intensitatea retorică ,ocupând tot mai mult o poziție moderată spre “un populism de centru”.

Cele două partide au divizat Italia. Partidul Liga Nordului este foarte influent în nordul prosper al Italiei, iar M5S a căștigat aproape toate circumscripțiile din regiunea de sud.
Găsirea unei formule majoritare de guvernare va fi un proces extrem de complicat ,în condițiile în care temele care separă primele patru partide politice italiene abundă ,în dauna celor care le apropie.

Dar un subiect predilect ,care se regăsește aproape fără excepție în abordările politice- susținute intens ,cu mai multă sau mai puțină vehemență – este cel legat de ideea găsirii “vinovatului de serviciu”, responsabil de tot ce merge prost în Italia .Consecvente unui tip de excepționalism intrinsec oricărei gândiri populiste, formațiunile politice italiene arată acuzator spre exteriorul Italiei, inclusiv acuzând Bruxelles-ul de neimplicare.

Este vorba de imigrant/refugiat, considerat ca fiind o amenințare la adresa securității naționale sau chiar de cetățeanul european ,care ar ocupa abuziv locurile de muncă cuvenite italienilor sau ar drena resursele bugetului asigurărilor sociale. Aceste categorii -se explică italienilor- generează și o rată ridicată a infracționalității.

Dacă în Franța , Germania, Olanda sau Marea Britanie mesajele populiste de acest fel au au avut succes, de ce nu și în Italia să se folosească această scuză pentru a explica problemele economice cu care se confrunta societatea italiană?

Diverse incidente izolate ,mai ales în perioada 2007-2009, care au implicat cetățeni români au fost preluate și amplificate-mediatic,dar și politic- și extinse la întreaga comunitate românească , cu o virulență inexplicabilă. Românii, pentru că sunt români – nu are sens să ocolim evidențele- au fost ținta unor atacuri xenofobe, rasiste, fără nici un precedent în comunitatea de valori a UE.

Forțele anti-sistem și mai ales euro-sceptice sunt prea puțin interesate de respectarea valorilor și standardelor europene, considerându-le o încercare de limitare, impusă din exterior de birocrația europeană , la adresa ambițiilor suveraniste.

Autoritățile de la București ar trebui să fie foarte atente la dezvoltările politice de la Roma.România și Italia dezvoltă relații politice, economice și culturale de excepție.

Comunitatea cetățenilor români din Italia este foarte numeroasă, iar apărarea consecventă a drepturilor acesteia reprezintă o responsabilitate a statului roman, în contextul aplicării principiilor extrem de valoroase ale parteneriatului strategic româno-italian.

Ambele state sunt atașate cadrului normativ al UE privind respectarea cetățenilor europeni, principiu care functioneză dincolo de subiectivitatea și propaganda politică.

Și nu în cele din urmă, primul argument al valabilității afirmațiilor politice privind apărarea demnității naționale este cel al protejării cetățenilor români, oriunde s-ar afla” .

( Ambasadorul Cristian Diaconescu a fost ministrul Afacerilor Externe și șef al Administrației Prezidențiale.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.