Institutul de Științe Spațiale, o entitate a statului român care se ocupă cu studiul spațiului cosmic, a primit marți vizita unor specialiști ai Agenției Japoneze pentru Exploatarea Aerospațială (JAXA), promotorii unui program guvernamental nipon de familiarizare a tinerilor cu spațiul cosmic.

„Datorită unor investiții consistente, JAXA a creat jucării ingenioase, de la machete de aeronave și rachete propulsate cu apă până la dispozitive electronice care-i fac pe copii să-și dezvolte spiritul de aventură, curiozitatea și creativitatea. Se derulează cursuri pentru părinți și profesori prin care aceștia să le explice simplu diversele fenomene astronomice și să-i învețe să facă experimente. Mai tîrziu, la liceu, dintre elevii care au luat parte la inițiativa JAXA se pot selecta cei care au aptitudini să se facă astronomi, astro-fizicieni, ingineri aeronautici sau chiar cosmonauți”, au menționat oamenii de știință.

Cercetătorii Nozumu Sakuraba, Makito Yurita și Koji Yanagawa reprezintă programul guvernamental nipon de familiarizare a copiilor și adolescenților cu spațiul cosmic, proiect ce se întinde pe un ciclu care pornește de la grădiniță și se finalizează la sfârșitul liceului.

„Nu este neapărat important ca programul nostru să formeze specialiști, ci să genereze cultură generală. Copiii care l-au urmat au avut perforamanțe mai bune și la chimie, matematică, fizică dar și la literatură și istorie. Încercăm să-i învățăm cu spațiul cosmic, nu neapărat despre el”, a declarat dr. Makito Yurita, în deschiderea unui eveniment desfășurat la Institutul de Științe Spațiale (ISS).

„În condițiile actuale din România, în care mulți tineri sunt dezorientați, riscă să se consacre unor preocupări facile care nu duc la nimic sau să cadă în capcana unor teorii pseudo-științifice un asemenea program este binevenit”, a replicat dr. Ioan Sorin Zgură, directorul ISS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.