Elliott Broidy, om de afaceri și fundraiser, susținător al lui Donald Trump, cu relații în România, acuză o campanie dusă împotriva sa de către Guvernul din Qatar, cu ajutorul postului „Al-Jazeera”, care a anunțat că Broidy este suspectat de lobby pentru o bancă din Rusia, în ciuda interdicțiilor.

“Al-Jazeera, brațul propagandei finanțată de statul Qatar, a publicat ieri o poveste defăimătoare și complet falsă, pe baza unor documente demonstrabil false. Acest articol este cea mai recentă dovadă a activității vătămătoare a Qatarului împotriva mea, ca răspuns la munca pe care o desfășor pentru a demasca sponsorizarea terorismului de către Qatar și jocul dublu pe care îl face față de Statele Unite”, scrie Broidy pe Facebook.

Omul de afaceri, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump, acuză Qatarul că a încercat să acapareze mai multe structuri media pentru a distribui informația pe care o cataloghează falsă.

“Nu am avut niciodată vreun contract de consultanță sau alt tip de contract de afaceri cu VTB Bank, Yuri Soleviev, Investment Capital Ukraine sau cu Quillas Equities. Aceste documente au fost transmise de un „think tank” ucrainean fals, care lucrează în parteneriat cu o agenție de știri ucraineană deținută de un oligarh ucrainean, care este încă partener de afaceri cu Gazprom și, astfel, cu Putin – iar oligarhul este legat de o compania fantomă care a plătit sute de mii de dolari anul trecut către unul dintre agenții străini înregistrați de Qatar, aici, în Statele Unite. Îi încurajăm pe jurnaliștii credibili și publicul american să investigheze această legătură cu agenții străini înregistrați de Qatar în SUA. Atacul fără precedent, foarte sofisticat al guvernului din Qatar asupra mea, generat de atitudinea mea, implică fabricarea de povești false prin care să fiu etichetat drept un „lobbyist” deși pur și simplu nu există nici o bază factuală. Materialul calomniator și ridicol din Al Jazeera de ieri a fost doar ultimul pas dintr-o campanie prelungită de dezinformare. Cu acest articol, Qatar a creat încă o dovadă pe care o vom folosi împotriva sa, conform legii americane”, scrie Elliott Broidy.

Declarațiile vin după ce Al Jazeera a publicat un material în care anunță că procuratura din Ucraina a lansat o investigație privind un posibil contract de lobby semnat de Elliot Broidy, ce avea ca scop de promovare politică a unei bănci rusești, VTB.

Banca se află din anul 2014 pe lista neagră a Statelor Unite și Uniunii Europene, după ce Rusia a invadat Crimeea, iar contractual de lobby ar fi fost semnat cu câteva săptămâni înainte de a se impune interdicțiile. Drept urmare, ar exista suspiciunea că omul de afaceri a încălcat Foreign Agents Registration Act din SUA, lege ce prevede ca cei care reprezintă intereselor altor țări trebuie să își dezvăluie legatura cu guvernul respectiv.

Numele lui Elliott Broidy a apărut în presă și zilele trecute, după ce conturile sale de email au fost sparte.

Bloomberg scria că Broidy i-a transmis ambasadorului Qatarului la Washington, pe 3 martie, o scrisoare in care citează informații din partea comunității de informații, în baza cărora „a descoperit identitățile cetățeanului american și ale actorilor străini pe care guvernul dumneavoastră i-a angajat și dirijat în aceste operațiuni”. Publicația notează că statul Qatar a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi folosit agenți în acțiuni de informații ostile cetățenilor americani.

Elliott Broidy are legături și cu România, fiind cel care i-a invitat, în calitatea sa de vicepreședinte al comitetului de învestire a președintelui Statelor Unite, pe liderul PSD Liviu Dragnea şi pe fostul premier Sorin Grindeanu la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017.

Totodată. Broidy are și o reprezentanță a firmei sale, Circinus (cu activități în zona industriei de apărare), în România. Aceasta a semnat, în 1 februarie 2018, un acord de parteneriat cu Romarm (compania națională de stat, aflată în subordinea ministerului Economiei), în baza căruia vor dezvolta tehnologii militare de vârf și vor promova tehnologiile către ceilalți clienți.

La semnarea acordului au fost prezenți ministrul Apărării Nationale Mihai Fifor, ministrul Economiei Dănuț Andrușca și ambasadorul SUA, Hans Klemm.