Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat, după întâlnirea de joi cu Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, că este necesară revizuirea foii de parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța.

„Abordarea mea, ca președinte al Camerei Deputaților și al partidului de guvernământ, este foarte clară – trebuie să construim o relație specială între România și Franța, un parteneriat pe sectoare cheie – militar, economic, social și cultural, care să ofere garanția unei colaborări și cooperări corecte și oneste, bazate pe respect reciproc. I-am transmis domnului ministru Jean-Yves Le Drian un mesaj ferm cu privire la necesitatea de revizuire a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, al cărui conținut să devină mai concret și aplicat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Un alt subiect al întrevederii a fost cel al aderării României la Spațiul Schengen, președintele Camerei Deputaților folosind acest prilej pentru a reafirma importanța pe care țara noastră o acordă acestui obiectiv, în particular în circumstanțele actuale, în care România a demonstrat, prin abordarea pro-activă la nivel european, că are voința și capacitatea de a asigura protecția frontierelor externe ale UE la cele mai înalte standarde, reprezentând un real furnizor de securitate la nivel european. În acest sens, oficialul român a salutat viziunea franceză de reformare a spațiului Schengen, menționând, însă, că trebuie evitat ca aderarea României să devină un obiectiv în mișcare.

Șeful Camerei Deputaților și oficialul francez au făcut o trecere în revistă a principalelor momente pe care cele două părți le celebrează în acest an, cum ar fi aniversarea unui deceniu de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, lansarea sezonului România-Franța, precum și Centenarul Marii Uniri, eveniment la care Franța a avut o contribuție semnificativă.

În cadrul discuțiilor de joi de la Parlament, a fost evidențiat rolul României ca stat al Francofoniei în Europa-centrală și de est, identificându-se nevoia de noi proiecte care să se adreseze în primul rând tinerei generații și care să consolideze parteneriatul lingvistic, fiind prezentată oportunitatea de a folosi nu doar expertiza franceză pentru pregătirea exercitării, de către România, a președinției Consiliului UE în 2019, cât și a limbii franceze în structurile de lucru, în vederea creșterii gradului de utilizare al acesteia atât la nivel național, cât și european.

O atenție deosebită a fost acordată relațiilor economice, subliniindu-se angajamentul ambelor părți de a continua tendița pozitivă și dorința de a diversifica domeniile de cooperare, inclusiv prin transferul de cunoștințe de la instituțiile franceze în materia atragerii de fonduri structurale.

Ministrul de Externe francez efectuează o vizită la București în perioada 11-12 aprilie. El a avut întrevederi joi cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dar și cu Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.