O amendă de 40.000 de lei a fost aplicată, sâmbătă, în cazul poluării cu ulei a râului Mureș de la termocentrala Romgaz de la Iernut, unde un transformator s-a fisurat. Impactul asupra mediului este scăzut, iar pentru reducerea efectelor se instalează baraje absorbante în patru locuri diferite.

Apele Română informează sâmbătă, într-un comunicat de presă, că uleiul cu care s-a produs, vineri, poluarea are un impact redus asupra mediului, iar cantitatea estimată este de circa o tonă.

”Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureș, s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km și o lățime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba”, potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru reducerea efectelor poluării, s-a instalat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, un baraj absorbant de 80 de metri lățime, în zona localității Teiuș și sunt în curs de realizare de baraje absorbante în aval, la Șibot, în amonte de barajul Mintia și în județul Arad, lângă Săvârșin.

”Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureș (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante și menținerea lor în pozitie este dificilă. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă. Administrația Bazinală de Apă Mureș a informat telefonic partea ungara – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezență a irizațiilor de ulei mineral. După constatarea efectuată la fața locului de către specialiștii A.N. „Apele Române” s-a întocmit un proces – verbal în care s-a menționat existența unei contravenții la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei”, potrivit Apelor Române.

La rândul lor, reprezentanții Romgaz, au transmis, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că echipele specializate ale companiei au intervenit, vineri, pentru etanșeizarea unei instalații de evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conținând circa 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureș.

”Compania subliniază că operațiunea de remediere a situației s-a realizat în prezența reprezentanților Gărzii de Mediu Mureș, fiind închisă instalația respectivă şi utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situații. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureș”, potrivit Romgaz.

O defecțiune a separatorului de ulei care etanșeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea Centralei Iernut a dus la scurgerea accidentală, conform sursei citate.

”Cantitatea de ulei scursă accidental nu conține substanțe toxice pentru mediu (PCB – produși bifenili policlorurați), așa cum rezultă din fișele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut. Conducerea Companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalațiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut şi va continua colaborarea cu autoritățile competente pentru prevenirea oricăror situații care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător”, potrivit Romgaz.

Termocentrala de la Iernut a fost preluată de Romgaz, companie subordonată Ministerului Energiei.