Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, referindu-se la remarcile preşedintelui Iohannis despre vizita premierului Dăncilă în Israel şi despre discuţiile din timpul deplasării că ar fi „înţelegeri secrete cu evreii”, că sunt „jigniri” şi conţin „o anumită doză de antisemitism”.

„Nu poți să jignești în asemenea hal. Niște oficiali pe care îi acuzi că fac înțelegeri secrete cu niște oficiali din România. Așa ceva e inacceptabil. E o anumită doză de antisemitism. M-a jignit pe mine, pe doamna Dăncilă. (…) El nu a mai ținut cont de nimic. E o problemă cu un semnal a ceea ce se întâmplă în România. Eu nu am nevoie de acceptul președintelui, când primesc o invitație, să merg în exterior. Am fost binevoitor cu el pentru a nu crea conflicte, în ultima perioadă. Nu știu dacă el a luat mandat pentru a merge la Consiliul European. El vorbește în numele României și Parlamentul sau Guvernul trebuie să le pună în practică. El a știut că premierul merge în Israel. Mi-a spus că l-a informat că merge în Israe”, a spus Dragnea , într-o intervenţie la Antena 3l.

Dragnea a susţinut că preşedintele este „foarte nervos şi deranjat” de prezenţa în Israel a sa, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a premierului Dăncilă.

„Nu vreau să avem conflicte pe această temă. Nu e o temă internă, ci globală. România are șansă să joace un rol important în acest moment istoric sau se poate ascunde în spatele unora sau altora (…)Trebuie să vedem ce e mai bine pentru România, avantaje și eventualele riscuri.”, a mai spus Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze comunităților evreiești, după ce a declarat, joi la Bacău, că „cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii” președintele PSD Liviu Dragnea, în cadrul vizitei din Israel.

„Nu știu pe ce se bazează aceste critici, în afirmatia mea nu am folosit noțiuni peiorative, dar dacă cineva s-a simțit ofensat, îmi cer scuze față de aceștia, iar declaratia nu a fost o declarație, ci o întrebare retorică și cât am spus, atât am vrut să spun (…) În niciun caz întrebarea nu a fost cu iz de a jigni comunitățile evreiești sau statul Israel. Intrebarea mi-am pus-o pentru că o persoană din România s-a dus în acea țară nu știm de ce, se întâlnește nu știm cu cine și nu știm ce înțelegeri vor face”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Bacău.

Șeful statului l-a criticat și pe Liviu Dragnea că a comentat situația ambasadei din Israel.

„Tocmai de aceea vizita acelui personaj nu a fost mediatizată deloc, mi=am pus și eu ca și alți politicieni întrebarea ce înțelegeri ar putea să facă. Întrebarea retorică nu era cu iz de a jigni”, a mai spus Iohannis.

Scuzele președintelui vin după ce cu puțin timp înainte a declarat, referitor la Liviu Dragnea, că „cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii”.

„Această vizită pe care o fac premierul și președintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudățenii. Una dintre ele este că nu au venit la discuții. Nu a plecat doamna premier cu niciun fel de mandat. A vorbit strict în numele Guvernului”, a declarat Klaus Iohannis.

Anterior, Viorica Dăncilă a anunţat că a purtat discuţii cu Benjamin Netanyahu despre relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„În ceea ce priveşte vizita preşedintele Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo după ce a ajuns acolo. (…)Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii?! (…) Îmi imaginez că domnul Dragnea a vorbit în fața oglinzii și s-a consultat”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a aflat și joi într-o vizită oficială în Irael, la invitația premierului Benjamin Netanyahu în aceeași perioadă aflându-se în vizită și prim-ministrul Viorică Dăncilă.