Liviu Dragnea a anunţat, joi seară, după întâlnirea cu Mugur Isărescu şi Viorica Dăncilă, că a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, subliniind că o mare parte din creşterea preţurilor din ultimele luni a fost „cauzată de factori externi”.

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, se arat[ într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaţilor.

De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui „mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare”.

„Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.
În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

Discuţiile dintre Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu pe tema inflaţiei şi a creşterii ROBOR au durat mai bine de trei ore. La această întâlnire au fost prezenţi Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în jurul orei 17.00, acolo unde se află şi premierul Viorica Dăncilă. De altfel, premierul a ajuns la biroul lui Liviu Dragnea în jurul orei 15.30.

Discuţiile vin în contextul în care reprezentanţi ai Guvernului au spus că nu este nevoie de o mediere în BNR şi Executiv aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. Iniţial, discuţia era anunţată chiar de ministrul de Finanţe la Palatul Victoria.

„Discuția aceasta de la Guvern a fost stabilită înainte ca dl președinte să anunțe acea mediere care, după părerea mea, nu se justifică. Vom discuta, cu dl Isărescu, despre ROBOR, de inflație și de alte subiecte care dau imaginea noastră macroeconomică”, a spus Eugen Teodorovici, miercuri, într-o emisiune la România TV.

„Colaborarea noastră (n.n.- Guvern-BNR) se va vedea în piață, în sensul scăderii acestor doi indici. Inflația va fi undeva spre 3,5%, aproape de nivelul calculat de noi la stabilirea bugetului pe acest an”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Referindu-se la declarațiile recente ale președintelui României, ministrul Finanțelor a întrebat „de ce la o mediere Președinția cheamă doar o singură parte” și „de ce s-a referit la pesediști” în loc să aleagă varianta „nu comentez”. „Toate aceste ieșiri și declarații afectează zona economică a României, inclusiv costurile de finanțare”, a mai spus Teodorovici.