Hotelierii de pe litoral sunt nemulțumiți că ministrul Turismului, Bogdan Trif, intenționează să schimbe legea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD) și spun că nu exclud să îi ceară demisia, reproșându-i că nu are experiență în turism.

Președintele Federației Patronale a Turismului din România (FPTR), Mohamed Murad, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că, după mai multe întâlniri cu fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, se ajunsese la o înțelegere în ceea ce privește organizarea OMD, astfel încât reprezentanții statului și cei ai unităților private să dețină câte 50 de procente din Organizație. Hotelierii spun că noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, intenționează ca reprezentanții statului să dețină 51 la sută.

 

„Am avut zeci de întâlniri cu fostul ministru al Turismului. Am ajuns la o formulă cât se poate de ok, încât în acestea să existe 50 cu 50. Adică noi avem drept 50 la sută ca vot, primăriile și consiliile județene, 50 la sută. Fiecare ministru vine și șterge și anulează și îl comentează pe fostul ministru. Înțeleg, dacă erau miniștri din două culori diferite. Dar din aceeași culoare, și mă refer fără să fiu împotriva unui partid, nu este normal să plecăm de la zero, iar cu venirea fiecărui ministru și să stăm ore întregi să explicăm de ce și pentru ce. A venit domnul ministru și a schimbat tot jocul și vrea să schimbe acest lucru. Vrea să dea 51 la sută către autoritățile locale, nu către mediul privat. Noi plătim taxele, iar din nou ne trezim cu primarul să decidă asupra taxei plătite de noi”, a spus Mohamed Murad.

Murad a mai spus că ministrul Bogdan Trif nu are experiență în turism și se declară nemulțumit de modul în care se comunică între stat și unitățile private de cazare și alimentație publică din turism.

„Nu suntem de acord în modul în care comunică domnul ministru cu noi. Comunică cu noi întâmplător. I-am dat șase luni de zile un avans de încredere, dar nu e normal să fim invitați numai să ascultăm, nu e normal ca oameni care ajung în funcții importante să nu mai asculte, doar vorbesc Eu nu sunt un subaltern ca să ascult. (…) Ministrul nu are nicio experiență în turism”, a mai spus Murad.

Șeful FPTR a afirmat că, în cazul în care ministrul Trif va modifica înțelegerea în ceea ce privește OMD, Federația va ataca legea inclusive la Curtea Constituțională.

„Dacă (OMD – n.r.) nu rămâne cum a fost discutată cu fostul ministru, declar că FPTR va fi împotriva și vom da ministerul în judecată. Mergem chiar la Curtea Constituțională încât nu vom plăti acea taxă”, a avertizat Murad.

Totodată, acesta a declarant că nu exclude nic ca FPTE să îi ceară demisia ministrului Bogdan Trif.

„Momentan, nu, dar nu excludem în viitorul apropiat (să îi cerem demisia – n.r.), dacă nu va înțelege că trebuie să colaborăm ca parteneri”, potrivit lui Mohamed Murad.