Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a participat, miercuri la Summit-ul președinților de parlamente din statele membre ale Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), unde a transmis că pe mandatul președinției Consiliului UE în 2019, România va pleda pentru rolul UE în zonă.

“Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că, în vederea realizării obiectivelor comune, sunt necesare eforturi și un angajament reînnoit al țărilor CEMN pentru dialog onest, înțelegere reciprocă și colaborare, cu atât mai importante în situația complexă de securitate din regiune și, în numele Senatului României, și-a reafirmat încrederea în viitorul cooperării la Marea Neagră și în contribuția APCEMN la promovarea păcii, stabilității și bunăstării în țările CEMN. (…) Președintele Senatului a subliniat că România, în calitate de membru fondator al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) și stat membru al structurilor europene și euro-atlantice, susține consolidarea relațiilor cu toate statele membre CEMN, creșterea coordonării și complementarității dintre APCEMN și OCEMN și promovează interesele regiunii la nivel internațional. Pe durata mandatului său la președinția Consiliului UE în 2019, România va pleda în continuare pentru un rol mai puternic al UE în regiunea Mării Negre și pentru intensificarea colaborării UE cu țările din regiune, acordând Parteneriatului Estic o importanță strategică”, se arată într-un comunicat al Senatului.

La finalul lucrărilor și dezbaterilor generale cu tema “25 de ani de APCEMN: rolul parlamentelor în modelarea viitorului Cooperării Economice a Mării Negre”, participanții au adoptat, prin declarație comună, prin care președinții de parlamente au apreciat experiența pozitivă acumulată în cei 25 de ani de existență a Adunării.

Șeful Senatului, a avut întrevederi bilaterale cu dl Gramoz Ruçi, președintele Parlamentului Republicii Albania și președinte în exercițiu al APCEMN, dna Maja Gojković, președinta Adunării Naționale a Republicii Serbia, precum și dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Din delegația română a făcut parte și deputatul PNL Roberta Alma Anastase, șef al delegației Parlamentului României la APCEMN, vicepreședinte al Adunării.