Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că intervenția de la Colectiv este singura din România de care lumea se plânge, cu toate că s-a desfășurat în parametri.

Prezent la Constanța la invitația Asociației Elevilor din Constanța la a doua ediție a evenimentului „Dialog despre Viitor”, Raed Arafat le-a vorbit acestora despre înființarea SMURD și despre începuturile și dezvoltarea serviciului.

El le-a spus acestora și despre intervenția din noaptea de 30 octombrie 2015, de la clubul Colectiv, menționând că este singura intervenție a paramedicilor „de care se plânge lumea”, deși se poate demonstra că „a fost în parametri”.

„Accidentul mare care a fost pe autostradă acum aproximativ un an și jumătate! A intervenit la el Ialomița, Călărași, Bucureşti, nu știu câte mașini de intervenție au fost. Deci nimeni nu s-a plâns de intervenție. Singura intervenție care lumea se plânge de ea, dar fără să știe ce se vorbește, este intervenția de la Colectiv. Dar putem demonstra orice secundă că intervenția de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametri care ar fi putut să facă alte țări din jurul nostru”, a declarat Arafat.

El a menționat chiar că intervenția a fost apreciată mai mult de alte țări decât în România, unde nu se înțelege că incidentul de la Colectiv „nu a fost o urgență obișnuită”.

„Sunt mai mulți din Franța, din Belgia, din alte țări care s-au confruntat cu astfel de situații sau de alt tip, terorism, care zic că România a reacționat extraordinar. Și în România sunt unii care spun <Nu, intervenția era nepotrivită!>, dar nimeni nu poate să ne spună de ce. Și nimeni nu înțelege că a fost un dezastru, nu a fost o urgență obișnuită. Urgența obișnuită este când ai pentru fiecare pacient resurse, dezastrul este când ai 200 și oricum ești depășit, asta înseamnă un dezastru, o catastrofă și acolo într-adevăr a fost o catastrofă”, a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus că nicio țară din jurul României nu are capacitatea de intervenție în caz de urgență pe care o are țara noastră, comparând serviciile noastre de urgență cu cele din Germania sau Franța.

”Singura țară din toate țările din jurul nostru care mai are elicoptere de intervenție este Ungaria. În Moldova noi mergem, Bulgaria încă nu a făcut și gândește, Serbia nu. Deci, totuși, România a evoluat și a făcut pași imenși comparativ cu țările din jurul ei. În Ungaria pompierii nu fac aceste chestii, ei sunt în urma noastră cu anumite aspecte. Noi ne comparăm cu sistemele din Franța și Germania la acest moment. Nu o spun eu, o spun alții, care știu sistemul nostru foarte bine. Dotările sunt dotări ultra complexe, fără ele poate că multe vieți ar fi fost pierdute”, a mai declarat secretarul de stat, Raed Arafat.