Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea consideră că revocarea semnată de președintele Klaus Iohannis pentru șefa DNA Laura Codruța Kovesi, este un gest care ar fi trebuit făcut, respectându-se Constituția, chiar de la propunerea înaintată de ministrul Justiției Tudorel Toader.

„Președintele Klaus Iohannis a făcut un gest normal, înscris în rigorile constituționale, pe care trebuia să îl facă în urmă cu câteva luni, încă de la propunerea de revocare înaintată de ministrul Justiției. Știm că i-a fost teribil de greu, dar măcar, într-un ultim ceas, a respectat Constituția. Și președintele Klaus Iohannis și mulți alții și-au dat cu părerea. Și despre legile justiției și despre modificările, normale și necesare, pe codurile penale. Chiar dacă nu perfecte, dar oricum mai bune decât înainte. Foarte mulți au spus că lupta împotriva corupției va fi distrusă, alții că Iohannis trebuie suspendat imediat. Un lucru este cert: foarte mulți dintre comentatori nu cunosc nici fenomenul, nici legislația, nici Constituția, nici acquis comunitar. Ne-am împărțit, bizar, în două tabere violente, acide, care nu mai dezbat, ci împart”, transmite, vicepreședinte ALDE Andrei Gerea, într-un comunicat de presă.

Acesta spune că este inacceptabil ca lupta împotriva corupției să ascundă în subsidiar implicarea în jocul politic.

„Din punctul nostru de vedere, semnarea de către președintele Klaus Iohannis a ordinului de revocare al doamnei Kovesi de la DNA este finalizarea unei prime etape. Pentru că, așa cum spuneam, dezideratul ALDE nu era să fie schimbată șefa DNA. Dezideratul ALDE este să avem o justiție eficientă în care hoții să stea în pușcărie, iar cei onești să fie feriți de abuzuri. Iar cei care abuzează, indiferent că sunt ei „băieți buni” sau „băieți răi”, să plătească! Doamna Kovesi, conform tuturor semnalelor, dovezilor, unele fie ele și parțiale, dincolo de anumite aspecte pozitive, a adus grave prejudicii în primul rând luptei împotriva corupției și apoi DNA-ului. Decapajul instituțional și protocoale secrete – derapaje extrem de grave în orice stat democratic – au permis altor procurori să facă abuzuri. Dosarele intrau în lucru în general atunci când trebuia politic, nu conform normelor juridice. Execuția publică a unor ținte care apoi au fost achitate definitiv. Sunt doar câteva, dar și printre cele mai importante critici care, la o adică, pot căpăta și alte aspecte în codul penal”, mai transmite vicepreședintele ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.