Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică seara, referitor la mitingul românilor din Diaspora din 10 august în Piața Victoriei, că nu crede că vor fi un milion de participanți, așa cum au anunțat organizatorii, și că nu va împiedica niciodată pe nimeni să protesteze.

„Nu va fi un miting de un milion de oameni, să fim serioși. Nu cred că m-ați auzit pe mine vreodată, să încerc să opresc pe cineva să facă miting sau să protesteze. (…) Dar au anunțat miting, eu nu îl opresc, PSD nu îl oprește. Nu am ce comenta. Dacă va mai face PSD un miting? Dacă vom considera că e necesar, am spus la mititng (organizat de PSD în luna iunie, în Capitală – n.r.), vom face mitinguri mari, serioase”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, duminică seara, la România Tv.

Acesta a adăugat că organizatorul mitingului este un fost vicepreședinte PSD Diaspora.

„Din ce am citit, am înțeles că cel care organizează mitingul, vrea să îl facă pentru a-și face cunoscută o federație pe care a făcut-o. E un fost vicepreședinte PSD diaspora și care atunci când a fost ales vicepreședinte spunea că va candida ca să prezinte românilor din Diaspora cât de bun e PSD”, a precizat Dragnea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea nu a autorizat mitingul de joi al românilor din Diaspora. Ea a cerut Federaţiei Românilor de Pretutindeni, care vrut autorizarea unui protest pe 10 august anunţând un milion de participanţi, să-şi reconsidere cererea din punct de vedere al numărului, precizând că la mitingul PSD au fost declarați 250.000 de participanţi.

„Am luat act, la revenirea din concediul legal de odihnă, de faptul că cererea Federației Românilor de Pretutindeni de a organiza un miting în București a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, motivul invocat fiind acela că 1 milion de participanți, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență, și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța atât a manifestanților cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting”, a transmis Gabriela Firea, prin intermediul unui comunicat de presă remis joi seară MEDIAFAX.

Edilul a precizat că, în situația în care organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

În prelabil, Gabriela Firea i-a chemat, luni, la o şedinţă pe reprezentanţii SRI, SIE, ai Prefecturii, ai Poliţiei Capitalei şi ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a discuta despre aspecte privind accesul la spitalele din zonă, afluirea și defluirea participanților, circulația autospecialelor de intervenție medicală, pompieri, ISU, etc.