La 15 septembrie, se împlinesc zece ani de la falimentul gigantului financiar american Lehman Brothers. Zece ani de când lumea financiară, și nu numai, a fost schimbată de acest eveniment. Iar următoarele zece informații, despre eveniment și consecințe, nu trebuie uitate.

1. Banca americană de investiţii Lehman Brothers, o instituție financiară cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protecţia autorităţilor sub legea falimentului, invocând Capitolul 11, într-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era după un weekend încins în care acționarii și executivii acesteia au purtat numeroase discuții cu oficialii americani și cele mai importante bănci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj şi alte câteva active.

2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu și își permiteau să le achite. Până în 2004, Lehman Brothers a achiziționat patru furnizori de credite subprime, iar, în momentul în care clienții acestora nu și-au mai putut plăti ratele, banca n-a reușit să atragă, la timp, suficiente resurse pentru a-și acoperi datoriile.

3. La active în valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerată a patra cea mai mare bancă de investment banking din America, după Goldman Sachs, Morgan Stanley și Merrill Lynch. Avea operațiuni globale, echipa sa cuprinzând 26.200 de angajați, în întreaga lume.

4. Dar avea și datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din America, din ultimii 40 de ani.

5. Înainte de faliment, Fed a încercat să îi vândă activele către Barclays și Bank of America, dar autoritățile americane nu i-au putut garanta operațiunile. De asemenea, Departamentul Trezoreriei nu avea autoritatea să o salveze, nefiind încă în vigoare Troubled Asset Relief Program (TARP). TARP este un program prin care autoritățile americane au cumpărat activele toxice ale instituțiilor financiare, care a devenit lege din 3 octombrie 2008.

6. La câteva zile după depunerea cererii de faliment, Barclays a cumpărat operațiunile diviziei americane de investment banking și piețe de capital a Lehman Brothers, pentru 250 de milioane de dolari, iar Nomura pe cele din Asia și Europa, unde lucrau 8.000 de persoane, pentru 2 dolari. Prima a reușit să integreze, în mare parte, operațiunile colosului financiar american, a doua nu, retragându-se din Europa.

7. La 6 martie 2012, Lehman Brothers a ieşit din faliment, după 1.268 de zile, iar, din 17 aprilie 2012, a început să-şi ramburseze datoriile către creditori. Lehman Brothers a anunțat, atunci, distribuirea a circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari. De la finele anului 2008 până în vara acestui an, creditorii au primit 125 de miliarde de dolari, iar procesul de lichidare al Lehman Brothers se apropie de finalizare.

8. Există încă plângeri și procese de soluționat, cel mai celebru fiind cel cu Credit Suisse Group pentru derivate în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Elvețienii au șanse să primească doar 280 de milioane de dolari, arată o analiză a Wall Street Journal.

9. Fostul CEO al bănci, Richard Fuld (72 de ani), numit „ticălosul zilei”, în Congres, în octombrie 2008, și recunoscut pentru stilul dur de afaceri, a revenit, fără mult zgomot, pe Wall Street, prin firma Matrix Private Capital Group, care administrează active. În urma crizei din 2008, acesta a pierdut o avere de 1 miliard de dolari, făcută și mistuită pe Wall Street.

10. Scott Freidheim, unul dintre executivii de top ai Lehman Brothers, a declarat, la începutul lunii septembrie, pentru National Public Radio (NPR), că fostul președinte al Rezervei federale, Ben Bernanke, și fostul secretar al Trezoreriei, Timothy Geithner, s-au arătat dispuși să salveze Lehman Brothers, acum zece ani, și susțineau că acțiunea lor este legală, dar n-a existat susținere din partea Administrației de la Washington, care atunci era condusă de George Bush Jr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.